Az Orbán-család ismeretlen története – újabb videóval jelentkezett a Partizán

HírKlikk 2020. augusztus 15. 08:52 2020. aug. 15. 08:52

„Tiborcz István, Orbán Ráhel – ezekkel a nevekkel azonosítja a szélesebb közvélemény az Orbán családot. A valóságban a família sokkal több tagot számlál, és ami még ennél is fontosabb: sokkal meghatározóbb jelentőségük van, mint ahogy azt feltételeznénk” – ezekkel a szavakkal harangozza be legújabb, „Az Orbán-család ismeretlen története” című videóriportját Partizán. A YouTube-on péntek délután óta tekinthető meg a kétrészes mű első része, amely a szűken vett – a jelenlegi miniszterelnök gyermekeinek a generációját még nem érintő – Orbán-család, illetve az ahhoz egy ponton kapcsolódó Vitézy-család gazdasági életútját vázolja. Ha nóvumokat nem is tartalmaz, döbbenetes hatást kelt így, összefogottan bemutatva a valóság.

Az Orbán-család ismeretlen történetét mutatjuk be – a szereplők magánéletét tiszteletben tartva, de a politikai-gazdasági szerepvállalásuk ismeretlen fejezeteit kíméletlenül leleplezve – ígéri Partizán, aki mielőtt belekezdene magába a mondandóba, részletesen megindokolja, miért közszereplők azok a közeli-távoli Orbán-rokonok, s a hozzájuk kapcsolódó figurák, akiknek sorra veszi életútját, meggazdagodását, kitérve az életükben játszott állami és uniós források szerepére is. „Nyakig benne vannak a politikai üzelmekben, mégpedig saját elhatározásukból” – állítja Partizán, leszögezve: megtollasodásuk szinte minden fillérjére befolyással volt a magyar állam.

Tételesen bemutatja, mitől – felvállalt – közszereplő Lévai Anikó, Orbán Ráhel és Tiborcz István, ifj. Orbán Győző, Orbán Ádám (a kevéssé ismert legfiatalabb Orbán-öccs), vagy éppen az unokaöccs, Szeghalmi Balázs (az izmiri kereskedőház vezetője). Merthogy Partizán szerint, „az nem ér, hogy posztolok, meg szivárogtatok mindenféle híreket, amikor az az érdekemben áll, de tiltakozom, amikor a család érdekeltségei más értelemben is terítékre kerülnek”.

Mindezek tisztázása után indul maga a dokumentumfilm, mégpedig Ungvári Krisztián történész, a Horthy-rendszerről tett megállapításának idézetével: „azt a típusú egyszemélyes vezérpártot, amelyben a pártvezető személye és akarata annyira mindenható, mint ma Orbán Viktoré, és ahol a leggazdagabbak nem jelentéktelen része a kormányzat strómanja, 1944 előtt nem lehetett megvalósítani”.

Partizán ezután felidézi a korábbi, Simicska Lajost bemutató kétrészes filmjében (az első részét itt, a másodikat pedig itt lehet megnézni) részletesen taglalt rendszerszintű rablást, ami 1993-'94-ben a székház eladásával indult, amiből már csurrant-cseppent az Orbán-család fejének, Orbán Győzőnek is, s ami – némi trükközéssel karöltve – jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Dolomit Kft. (amiből 2018-ban csaknem 2 milliárd forint osztalékot szavaztak meg maguknak a tulajdonosok) a „családi cégcsoport máig koronaékszerévé” váljon. A filmből kiderül, hogy Orbán Győző „első milliójának a történetében” már felbukkannak az olyan szereplők, mint Simicska Lajos, Schlecht Csaba, Varga Tamás, Kövér Szilárd.

Ami pedig az első részben bemutatott személyeket illeti: például megtudhatjuk – némi szociológiai, társadalmi háttérrel egyetemben –, hogy Orbán nagypapája, a csepeli dokkmunkás illegális kommunistákat bújtatott, az apja párttag volt, akit az állambiztonság következetes kommunistaként jellemzett; édesanyja ugyanakkor szeretettel és hatékony pedagógiával foglalkozott a cigánygyerekekkel egy kisegítő iskolában.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy miként vált többségi cégtulajdonossá a rendszerváltást követően id. Orbán Győző, aki számára az aranyeső a spontán privatizációval, az e-hitellel és a kárpótlási jegyekkel jött el, nem szólva fia politikusi pályafutásáról. És a kedves papa után jönnek szépen, sorban a többiek, a szűk családtagok, azaz Orbán két öccse: a családi cégekben dolgozó ifj. Orbán Győző, valamint a családtól földrajzi értelemben – és tán másként is némileg – eltávolodott, de szintén milliárdossá lett, bátyja megbízásából itt-ott állami feladatokat is ellátó, fegyverekben és légi járművekben utazó Orbán Áron, továbbá a három fiúval felnőtt Vitézy Zsófia (Orbán Viktor anyai ágú, elhunyt nagynénjének a lánya), aki nem az üzleti életben, hanem magyar hivatalos kiküldöttként tengeti az életét évek óta Brüsszelben. A Vitézyk szegről-végről rokonok, ezért ide sorolandó az ő „pályafutásuk” is, beleértve a többi között a munkásságához rendre állami pénzekhez jutó papát, Vitézy Lászlót, második házasságából származó fiát, Vitézy Dávidot, a BKK (Tarlós alatti) vezérigazgatója, akit szintén nem hagytak az út szélén: ma ő a Budapest Fejlesztési Központ(BFK)  nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Velük, és rajtuk keresztül több más érdekes figurával ismerkedhetünk meg Partizán kétrészes filmjének az első részében.

A filmet ezen a linken lehet elérni.

Forrás: Hírklikk