Az Orbán-rendszer számára is van üzenete Fejtő Ferencnek

HírKlikk 2024. augusztus 31. 14:50 2024. aug. 31. 14:50

Fejtő Ferenc, a magyar-francia történész, irodalomtörténész, író születésének 115. évfordulóján adták át a róla elnevezett díjat. Ezt 2006 óta minden évben a Népszava azon munkatársa kapja, aki a néhai tiszteletbeli főszerkesztő szellemiségéhez leginkább méltón végezte tevékenységét. Ezúttal Gál Mária főmunkatárs, külpolitikai szerkesztő vehette át az elismerést.

A baloldali értelmiségnek segítenie kell, hogy az „egyszerű” emberek el tudjanak igazodni a köz ügyeiben, a döntéshozatalban és a felelősség vállalásában. Egyebek között erről beszélt a Fejtő Ferenc-díj átadásán Földes György történész. Felidézte, hogy a magyar baloldal másfél évszázados történetében még sosem volt a maihoz hasonló helyzetben, hiszen napjainkban a társadalom többsége úgy látja. a politikai baloldal nem alkalmas érdekei védelmére és képviseletére. „A mai fiatal baloldali útkeresők azt gondolják: a múlt olyan teher, amitől a legjobb megszabadulniuk”. De nincs igazuk, „ha azt gondolják: a múltat el lehet és el kell törölni”. A hagyomány ápolása erkölcsi kötelesség is – fejtette ki. Földes György emlékeztetett rá, ebből a szempontból kiváló példát kínál Fejtő Ferenc élete és munkássága. „Ő végig járta, élte, barangolta, szenvedte a huszadik századot” – tette hozzá. Bár nyilván nem mindenben volt igaza, „de mindig kitartott amellett, amit igaznak tartott, és vállalta az ezzel járó kellemetlenségeket, olykor a kitaszítottságot”. Az európai szociáldemokrácia 1945 utáni sikerei pedig visszaigazolták hűségét elveihez.

Az idei Fejtő Ferenc-díjas, Gál Mária, a lap főmunkatársa, a külpolitikai rovat szerkesztője. Kis megszakítással több mint két és fél évtized óta a Népszava munkatársa. Egészen kivételes tudásanyaggal rendelkezik a határon túli magyarságot, a szomszédos országokat, a volt szovjet térség államait és a Közel-Keletet érintő témákban, de nincs olyan külpolitikai téma, amiről ne rendelkezne komoly ismeretekkel, határozott véleménnyel. Háttéranyagai rendkívül olvasmányosak, publicisztikái frappánsak és tűpontosak. Alapelve, hogy egy újságíró ne csak mások gondolatait közvetítse az olvasóknak, hanem az adott téma szakértője is legyen.

A díjátadón Széchenyi Ágnes Pulitzer-emlékdíjas irodalomtörténész, sajtótörténész Fejtő Ferenc aktualitásáról beszélt. Emlékeztetett arra, hogy bár Fejtő több világpolitikai korszakot, sok magyar rendszerváltást élt meg, nem ismerne a világra, ha ma rátekintene. Ugyanakkor nem mozogna idegenül benne, sőt, hamarabb eligazodna benne, mint mi. Szerinte bizonyos, hogy szeretett őshazáját, Magyarországot nem tekintené a világ középpontjának, igyekezne meggyőzni a szuverenitást központi kategóriaként kezelőket, hogy tévednek, mert a technikai fejlődés nyomán kialakult gazdasági világrendet el kell fogadni, élni kell a lehetőségeivel, kezelni kell és nem elítélni. Tudná és hirdetné, hogy minden embernek továbbra is szüksége van a nemzeti közösségre is, a nyelv és a kultúra jelentette biztonságra, noha azt vallotta, hogy egy embernek igenis lehet több identitása. Bizonyos, hogy lenne véleménye a migráció helyes kezeléséről és a megoldásokat keresve az emberi szolidaritásra apellálna elsősorban – mondta Széchenyi Ágnes.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom