Az ördög ügyészsége

Föld S. Péter 2021. szeptember 1. 16:25 2021. szept. 1. 16:25

Hurrá, nyomozunk! Ráadásul pártatlanul és eredményesen. A Fővárosi Főügyészség bejelentette, hogy megtalálták az ördög ügyvédjeként ismert blog szerzőjét. Név szerint nem említették a jogi végzettségű elkövetőt, de Czeglédy Csaba a DK-hoz kötődő szombathelyi ügyvéd közölte, hogy valóban róla van szó. Azt azonban tagadja, hogy ő állna a blog mögött.

Közel két évvel ezelőtt, nem sokkal az önkormányzati választások előtt, 2019 októberében az ördög ügyvédje blog hozta nyilvánosságra azt a videót, amelyen Borkai Zsolt, Győr akkori fideszes polgármestere – még korábban lólengésben olimpiai bajnok – egy ügyvéd barátja, valamint néhány erre az alkalomra örömlánynak szerződtetett fiatal hölgy társaságában orgiának látszó szexuális tevékenységet folytatott egy adriai jachton.

Borkai Zsolt akkor belebukott a botrányba, a polgármesteri választást ugyan ennek ellenére megnyerte – ez mondjuk nem őt, hanem a honi közállapotokat minősíti –, a családja is látványosan megbocsátotta a ballépését, ám előbb kilépett a Fideszből, majd a választás után néhány nappal, a frissen megszerzett polgármesteri címéről is lemondott.

Több feljelentés is született az ügyben, az ügyészség két szálon indította el a nyomozást. Egyfelől a hajón bulizó volt polgármester és ügyvéd barátja zsarolóit kívánták megtalálni, másfelől pedig az ördög ügyvédjét, vagyis, azt a személyt, aki nyilvánosságra hozta a résztvevők számára kínos és dehonesztáló felvételt. Arra, hogy a jachton történt események során megvalósult-e bűncselekmény, volt-e korrupció, mozgott-e közpénz a hajó- és örömlánybérlés során, kevésbé volt kíváncsi a nyomozóhatóság. Őket leginkább az ügyet nyilvánosságra hozó személy kiléte érdekelte. Nos, mostanra megvan a gyanúsított, Czeglédy Csaba személyében, aki, mint említettük, tagadja, hogy ő állna a videó nyilvánosságra hozása mögött.

Az ügyészség egyébként már jóval korábban Czeglédyre fókuszált, ám akkor még csupán bűnsegédként kezelték, mostanra azonban tettesként lett meggyanúsítva. Czeglédyt, mint mindenki mást, megilleti az ártatlanság vélelme, az ügy többi résztvevőjét, a meg nem gyanúsított Borkai Zsoltot, ügyvéd barátját, valamint a hajón mulatozó lányokat azonban nem. Őket ugyanis nem gyanúsította meg a hivatalosság, nekik csupán kínos és dehonesztáló az ügy. Arról a – mellékszálnak látszó – dologról nem is beszélve, hogy sokan Borkai ballépésének tudják be, hogy a fővárosban a Fidesz Tarlós István vereségével elveszítette Budapestet.

A nyomozóhatóság azzal indokolta a gyanúsítást, hogy a nyilvánosságra került videófelvétel „különleges személyes adatokat tartalmazott, amelyek nyilvánosságra kerülése a felvételen szereplő személyeknek jelentős érdeksérelmet okozott.”

A fenti gondolatmenettel ha akarnánk, se tudnánk vitatkozni, viszont lefordítjuk magyarra: Borkai Zsolt volt győri polgármester (lólengésben olimpiai bajnok), még ma is polgármester lehetne Győrben, mindemellett a keresztény erkölcs felkent papja, a magyar családapák példaképe. Osztaná az észt, kioktathatna mindenkit morálból, és nemzeti ünnepeinken szépen tudna beszélni a család szentségéről. Ugyanez vonatkozik a felvételen szereplő ügyvédre is, valamint azokra a horvát és magyar nemzetiségű lányokra, akik fizetség fejében változtak át rövid időre örömlányokká, miközben nem kizárt, hogy a magánéletben szentéletű, erkölcsös hajadonokként ismerték őket.

Igazat állít tehát a nyomozóhatóság, amikor azzal vádolja az ördög ügyvédjét, hogy jelentős érdeksérelmet okozott a jachton orgiázó személyeknek. Kiderült róluk ugyanis, hogy a valóságban nem olyanok, mint amilyennek mutatják magukat, hanem épp ellenkezőleg: romlottak és képmutatók, pénzért mindenre kapható erkölcsi nullák.

Ez az ördög ügyvédjének a bűne, ezért gyanúsította meg a Fővárosi Főügyészség Czeglédy Csabát, aki tagadja a vádat. Nem mintha szégyellni való volna leleplezni egy morálisan visszataszító és ezért elítélendő, feltételezett bűncselekményt, csak éppen a jelenlegi törvényi szabályozás nem a tolvajt bünteti, hanem azt, aki napvilágra hozza róla, hogy lopott.