Az orosz nagykövetség előtt tüntetnek Budapesten

HírKlikk 2023. február 24. 18:05 2023. feb. 24. 18:05

Az orosz nagykövetség elé szerveztek tüntetést Budapesten az Ukrajna ellen indított orosz invázió első évfordulóján.

Az Andrássy úton vonuló menet azt skandálja, hogy „Putyin gyilkos" és azt, hogy „ruszkik haza".

A hvg.hu élőben közvetíti az eseményeket:

 

Frissítés:

Utolsóként Gelencsér Ferenc lépett a színpadra egy '56-os lobogóval

A zászlóról elmondta, hogy Fegyir Sándor küldte, egyenesen a frontról. A Momentum elnöke arról beszélt, hogy a legjobb az lenne, ha a háború sosem kezdődött volna el, hiszen csak fájdalom és könyörtelenség kíséri az orosz csapatok útját. Azért mentek a nagykövetség elé, amiben sokaknak az sem világos, hogy ki a bűnös és ki az áldozat. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem lehet hallgatni, sunnyogni, mellébeszélni. 

Iványi Gábor: a háborúnak akkor lesz vége, ha Orbán és Putyin végleg távozik a politikából

Iványi Gábor ma hajnalban ért haza Ukrajnából, ő is felszólalt a tüntetésen. A lelkész arról beszélt, hogy Ukrajnából nagyjából tízmillió ember tűnt el a háború kirobbanása óta. Akkor lesz béke, ha Orbán és Putyin végleg távoznak a politikából és békén hagyják a békeszerető embereket.

Fegyir Sándor is üzent a tüntetőknek

Fegyir Sándor kárpátaljai magyar, a fronton harcol a háború kitörése óta. Fegyir rövid üzenetében köszönetet mondott mindazoknak, akik kiállnak Ukrajna mellett. Bejelentkezése után a rendezvényt levezető Tompos Márton egyperces csendet vezényelt.

Cseh Katalin szerint Orbán golyóálló mellényben ment el a határra a háború elején

A Momentum EP-képviselője megköszönte, hogy ennyire sokan kijöttek a tüntetésre, büszke arra, hogy ennyien állnak a szabadság és nem a háborús bűnösök oldalán. Azt mondta, soha nem volt még ennyire fontos megmutatni, hogy van egy  „másik Magyarország".

Egy ukrán édesanya is felszólal

Felszólalt a tüntetésen egy Csernyihivből menekült ukrán édesanya is. Neki tolmácsra volt szüksége ahhoz, hogy a magyar résztvevők is értsék, miről beszél. Ő megköszönte Magyarországnak, hogy befogadta őt és gyermekét. Külön köszönetet mondott Karácsony Gergelynek azért a segítségért, amit tőle kapott.

Karácsony büszke arra, hogy Budapest a szolidaritás városa

Budapest főpolgármestere azt mondta, egy olyan fiútól kapott egy rajzot, aki Kijevből menekült Budapestre. Büszke arra, ahogy Budapest befogadta a menekülteket, helyt álltak a menekültek fogadásában. Büszke arra, hogy Budapest a szolidaritás városa, hiszen Budapest tudja, milyen az orosz tankok jelenléte.

Szomorú viszont attól, ahogy a kormány viselkedik. A kormány szerinte elvesztette erkölcsi iránytűjét, nekik ez a konfliktus a szürke ötven árnyalata.

Hartányi Jaroszlava arra kérte a kormányt, hogy segítsen Ukrajnának

Ukrajna védi most Európát, a kormánynak Hartányi, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint kötelessége segíteni Ukrajnának.

Hartányi Jaroszlava felidézte, hogy pont egy éve kezdődött az orosz invázió. sokan nem is hitték, hogy háború lesz, a második világháború óta béke kellene legyen. 

Egy éve az orosz állam terroristái gyilkolják az ukránokat – mondta Hartányi. Most is gyerekeket vették célba – mondta, majd felemlegette, hogy az oroszok a háború kirobbanása óta 16 ezer gyereket raboltak el Ukrajnából. „Adjátok vissza a gyerekeinket" – kiabálta a színpadról.

Az orosz nagykövetség épületét teljesen körbevették a hatóságok

A színpad a Bajza utca és az Andrássy út sarkán várta a tüntetőket. Se jobbra, se balra nem lehet elhagyni a helyszínt, egyelőre csak visszafelé, a Bajza utcán engednek bárkit a rendőrök. 

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom