Az SZFE diákjai 13 pontban foglalták össze követeléseiket

Budai Balázs 2020. szeptember 1. 18:18 2020. szept. 1. 18:18

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elutasítják az intézmény új kuratóriumát és felügyelőbizottságát, és a lemondásukat követelik.

A hvg.hu vette észre a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói által kiadott hivatalos nyilatkozatot, amelyben 13 pontban gyűjtik össze az egyetemet elfoglaló diákok a követeléseiket.

Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke a hvg.hu-nak a helyszínen elmondta, hogy hosszabb távú ellenállást terveznek és ezt jelenleg is tervezik, meg akarják akadályozni, hogy Vidnyánszky Attila, a kuratórium új elnöke belépjen az épületbe.

„Az egyetemet éjfélkor egy közös visszaszámlálás után elfoglaltuk, ezzel megkezdtük a közös gondolkodást az egyetem jövőjéről és arról, milyen képzésben szeretnénk részt venni” – jelentette be L. Nagy Attila, a HÖK képviseletében. Ezután felolvasta a 13 pontba szedett követeléslistájukat, ezek a következők:

  • garantált autonómiát az egyetemnek,
  • az egyetem modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában elutasítják,
  • elutasítják a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját és így a jelenlegi kuratóriumot és felügyelőbizottságot is,
  • elutasítják a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat,
  • elutasítanak bármilyen önkényesen kinevezett új vezetőséget,
  • követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását,
  • követelik a lemondott szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását,
  • követelik a jelenlegi kuratórium lemondását,
  • követelik, hogy az alapítvány alapító jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz,
  • követelik, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából,
  • követelik, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe,
  • nyomatékosan kijelentik, hogy a pártpolitikától a továbbiakban is határozottan elhatárolódnak és a pártokat is arra kérik, hogy maradjanak távol az ügytől,
  • az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem polgárai léphetnek be.

Folyamatosan érkeznek az adományok az SZFE diákjaihoz

Az egyetem elfoglalása után sem maradtak egyedül az SZFE diákjai, az őket támogatók folyamatosan érkeznek az egyetemhez különféle adományokkal.

Minden tiltakozás ellenére szeptember 1-től a kormány egy alapítványra bízta az egyetemet, az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke pedig Vidnyánszky Attila lett. Ennek eredményeként hétfőn távozott a Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szinte teljes vezetése. A döntésüket azzal indokolták, hogy úgy érzik a modellváltás sérti az intézmény autonómiáját. Bejelentésük után több százan tiltakoztak az egyetemnél hétfő este, néhány hallgató pedig az intézmény épületében maradt éjszakára.

Azóta egyre több egyetemista költözik be az egyetem épületébe, mindezt anélkül, hogy erről egyeztettek volna az egyetem vezetőivel. Csernai Mihály, a SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke azt is elárulta, hogy jogászokkal egyeztetnek arról, hogy meddig mehetnek el a tiltakozó diákok.

„Igaz hősök, ugyanolyan hősök, mint akik Fehéroroszországban Lukasenka ellen tüntetnek” – mondta az egyik adományozó, de nem ő volt az egyetlen aki biztatta a hallgatókat, minden támogató kitartás kívánt az épületbe költözött egyetemistáknak.

Az épületbe, csak az intézmény hallgatói léphetnek be, azonban kívülről is látszik, hogy az aulában sátrak állnak, amelyek ideiglenes lakásként szolgálnak. A SZFE hallgatói nem adnak nyilatkozatot, csak a hivatalos sajtótájékoztató keretén belül, de azt mondták, hogy minden fontos eseményről beszámolnak az egyetem Hallgatói Önkormányzatának hivatalos Facebook-oldalán.