Az unió az EMA által engedélyezett vakcinákat fogadja majd csak el

HírKlikk 2021. március 2. 18:55 2021. márc. 2. 18:55

Magyarország egyedül nekivág az oltási igazolványok kiadásának, de az Orbán-kormány ebben nem rögzíti, hogy milyen vakcinával oltották be az illetőt – írta meg sok más sajtóorgánumhoz hasonlóan a bécsi liberális Der Standard. A tervezett uniós zöld oltási bizonyítvány ugyanakkor csak az EU-ban engedélyezett vakcinákat tekinti majd az immunitás ismérvének. Ám Magyarországon az EU-ban nem engedélyezett vakcinákkal is oltanak. 

Magyarországon hétfőn bevezették az oltási igazolványt, ami azt tanúsítja, hogy az illetőt beoltották Covid ellen, vagy átesett a fertőzésen. Döntő szépséghibája azonban, hogy a vonatkozó szabályozás Orbán Viktor általi későbbi módosítása határozottan rögzíti: a dokumentum nem tartalmaz adatot arról, hogy milyen vakcinát kapott az igazolvány tulajdonosa. Ez előre vetíti az uniós szinten tervezett „zöld oltási bizonyítvánnyal” való ütközést – írja a Der Standard

Egyelőre nem tudni azt sem, milyen előjogokkal rendelkezik majd az, akinek van ilyen magyar igazolványa. Az eddigi oltások többségét az Európában engedélyezett oltóanyagokkal végezték, de azok szállítása késik, mint Európában mindenütt. 

A jobboldali populista Orbán, aki tíz éve egyre inkább tekintélyelvű módon kormányoz, ezt nem akarja elfogadni. A jövőre esedékes választást tartja szem előtt, amit ezúttal egy egyesült ellenzékkel szemben elveszíthet, ha a gazdaság hosszabb lezárások miatt omladozik. Múlt héten masszív kampány kezdődött, hogy a polgároknak az orosz és a kínai vakcinát adják be. Ezeket az oltóanyagokat Magyarországon a vészhelyzetre hivatkozva engedélyezték, ami nem sérti az uniós jogot. A Sinopharm beadását a kormány a háziorvosokra bízta, akik közül azonban többen is aggályaiknak adtak hangot. 

A modellszámítások szerint a keleti vakcinákkal Magyarország két hónappal le tudja rövidíteni azt az időt, amely alatt eléri az átoltásnak azt a szintjét, ami lehetővé teszi a szigorítások megszüntetését. Ennek azonban előfeltétele lenne, hogy a lakosság elfogadja ezeket az oltásokat. Ám úgy tűnik, ez nem így van. Merkely Béla, a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem kormányhoz közelálló rektora elpanaszolta, hogy azok közül, akiknek felkínáltak ilyen oltást, csak minden második ember fogadta el azt. 

A magyar ellenzék bírálja a kormányt az újabb rendelkezés miatt, mert attól tart, hogy a magyarok számára az uniós államokba való utazásoknál hátrányt jelent majd, ha nem tudják igazolni, hogy az EU által engedélyezett vakcinával oltották be őket. Az EU múlt heti csúcsán az állam- és kormányfők megállapodtak abban, hogy márciusig kidolgozzák a közös uniós igazolványt, amelynek célja, hogy megkönnyítse az uniós polgároknak egyebek között a határátlépéseket. 

Az igazolványnak három fontos adatot kell majd tartalmaznia: immunis-e az igazolvány tulajdonosa, és ha igen, azért, mert beoltották (itt csak az EU-ban engedélyezett vakcinák számítanak), vagy azért, mert átesett a betegségen, vagy azért, mert legfeljebb 48 órával korábbi teszt bizonyítja ezt. Ettől függ majd, hogy mire jogosít fel az igazolvány, és a jogosítványokról a nemzetállamok döntenek majd – írta a lap.