Azzal a tanárbéremeléssel kampányolnak Orbánék, amire a sokat gyalázott Brüsszel adta a pénzt

HírKlikk 2024. április 2. 09:00 2024. ápr. 2. 09:00

Továbbtanulás és pályaválasztás előtt álló fiatalok körében, elsősorban pályaorientációs programok keretében tervezi vonzóbbá tenni a pedagóguspályát a kabinet – tudta meg a Népszava a Belügyminisztériumtól (BM).

A Népszava azt követően kereste meg a szaktárcát, hogy az Oktatási Hivatal és a BM honlapján is megjelent egy új tájékoztató anyag a pedagógus életpályamodellről. Ebben a többi között arról írnak, a pedagógusok béremelését lehetővé tévő EFOP Plusz uniós projekt elősegíti, hogy a lakosság megismerkedjen az új életpályamodellel, annak „a pedagógus-hivatásra gyakorolt pozitív hatásával.” Mint írták, a pedagóguspálya „vonzóbbá tétele és bemutatása egy-egy személyes példán keresztül magával hozza a fiatal generáció ösztönzését, hogy ebben az irányban tanuljon tovább.”

A lap szerette volna megtudni azt is, hogyan valósulna meg az életpályamodell személyes példákon keresztül történő bemutatása, miként választják ki azokat a pedagógusokat, akik beszámolhatnak saját tapasztalataikról. Választ nem kaptak, csak annyit tudtak meg, hogy a pedagóguspálya személyes példán keresztüli bemutatását is a pályaorientációs programok keretében valósítanák meg.

A Népszava emlékeztet: március elején számoltak be arról, hogy az Orbán-kormány magyar és uniós források felhasználásával több mint 100 millió forintból indít kommunikációs kampányt, amelyben többek között az uniós támogatási programban megvalósuló pedagógus-béremelésről tájékoztatják a lakosságot rendezvények szervezésével, a nyomtatott és online médiában, televíziós csatornákon megjelenő tartalmakkal. A projekt nyitórendezvényét március 19-én tartották, amely a BM tájékoztatása szerint sajtónyilvános volt, de a Népszava nem kapott rá meghívást. Ugyanakkor hosszabb beszámolót közölt a Magyar Távirati Iroda és a kormánypárti Magyar Nemzet is, ezekben főként kormányzati szereplők örömteli nyilatkozatai olvashatók.

A kormánypárti média beszámolóiból nem, csak a szaktárca válaszából derült ki, hogy a nyitórendezvényen felszólalhatott a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) egyik alelnöke. Tóth Tünde a Népszavának azt mondta, nem lepte meg, hogy felszólalását kihagyták a kormányzati híradásokból, ugyanis kritizálta a pedagógusbéremelés ügyében lebonyolított társadalmi párbeszédet, ami szerinte sem formai, sem tartalmi szempontból nem felelt meg az elvárásoknak.

– Egyebek mellett arról beszéltem, az egyeztetéseken nem tudunk megegyezni semmiben, mert a kormányzati tárgyalópartnereink nincsenek döntési helyzetben, előkészítő anyagokat, de még a tárgyalásokról szóló jegyzőkönyveket sem kapjuk meg. Szakmai javaslataink nagy részét pedig nem fogadja el a kormány – fogalmazott a PSZ alelnöke.

Forrás: Népszava