Bakondi megerősítette: nő a migrációs nyomás

HírKlikk 2019. december 10. 19:32 2019. dec. 10. 19:32

A horvát határrendészet erősödése miatt egyre több migráns indul vissza Szerbia, majd Magyarország, sőt Románia felé – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója – a közmédiának nyilatkozva – kedden, a boszniai Bihacon, azt követően, hogy a bosnyák-horvát határra látogatott.

Bakondi György úgy vélekedett, hogy a Szerbia felé áramlást felgyorsíthatja a boszniai, a horvát határhoz közeli vucjaki migránstábor most megkezdődött felszámolása is.

Hozzátette, hogy érezhetően nő a Magyarországra irányuló migrációs nyomás, hiszen amíg az elmúlt évben 6 ezer, addig az idén már mintegy 13.300 illegális migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok.

Elmondta: a látogatás során találkozott a horvát határrendőrség vezetőjével, majd a bosnyák oldalon kapott tájékoztatást a migrációs helyzetről. Eszerint – folytatta – Boszniában az idén 28 ezer migránst regisztráltak. Zömük ugyan menekültstátuszt kért, ám tudható, hogy tovább akarnak menni Horvátország és Szlovénia, vagyis Ausztria és Olaszország felé.

Hozzáfűzte, hogy útközben is sok, a horvát határ felé tartó migránst látott, és a helyzetet bonyolítja a vucjaki tábor felszámolása.

Véleménye szerint, Bosznia csak az Európai Unió és az ENSZ segítségével tudja fenntartani a menekültügyi ellátórendszert.

Bakondi György arról is szólt: tapasztalatai szerint Horvátország nagy erőfeszítéseket tett az elmúlt időszakban határvédelme fejlesztésére, és immár technikai és módszertani szempontból is felkészült arra, hogy a schengeni övezet tagjává váljon.

Forrás: MTI/Hírklikk