Bánáti: jogállamot csak az alaptörvény és a jogszabályok betartásával lehet építeni

HírKlikk 2021. szeptember 25. 16:32 2021. szept. 25. 16:32

A Magyar Jogászgyűlés hitet tesz a jogállamiság mellett azzal, hogy jogállamot csak jogállami módon, az alaptörvény és a jogszabályok maradéktalan betartásával lehet építeni – közölte Bánáti János, a Magyar Jogászgyűlés elnöke és Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közös közleményében.

Azt írták: az alaptörvény elfogadását követő tizedik évben megtartott Magyar Jogászgyűlés áttekintette az elmúlt évtized jogi relevanciájú változásait. Hangsúlyozták: a korábbi ideiglenes alkotmány helyébe a vonatkozó szabályok betartásával az ország közjogi hagyományait megőrző és a jövő generációért felelősséget vállaló alaptörvényt fogadtak el.

Magyarország alkotmányos önazonosságát és lényegi állami funkcióit megőrizve vesz részt az európai országok együttműködésének rendszerében – emelték ki. Hozzátették: az alaptörvény védelmének legfőbb szerve az Alkotmánybíróság.

A magyar jogrendszer elmúlt tíz évben történt megújulását s a jogászképzés színvonalának erősítését üdvözölve azt írták: a hivatásrendek és a tudomány képviselőinek bevonásával korszerű anyagi és eljárásjogi kódexek jöttek létre, új törvények és az alapjogok érvényesítését szolgáló jogszabályok készültek, amelyek gyakorlati érvényesülését is áttekintette a Magyar Jogászgyűlés.

Úgy fogalmaztak: a magyar jogásztársadalom képviselői mindenkor céljuknak tekintik az igazságszolgáltatásba, annak szereplőibe és valamennyi jogászi hivatásba vetett közbizalom megtartását, megerősítését.

Meghatározónak tekintik, hogy a legfontosabb jogszabályok előkészítése során, a jogászi hivatásrendek időben mondhassák el véleményüket, a jogszabályok hatályba lépésére megfelelő felkészülési idő álljon rendelkezésre, és a jogszabályok utólagos hatásvizsgálata során is meghallgassák véleményüket.

Magyarország alkotmányos, társadalmi stabilitásának és az ország versenyképességének záloga a színvonalas jogalkotás és jogalkalmazás. A jogrendszer iránti közbizalom alapja az alaptörvény és az ezen nyugvó jogrendszer stabilitása – írták.

A vitát a demokratikus jogállam és közvélemény alkotóelemének nevezve, hozzátették: a tapasztalatok alapján, az eljövendő kihívásokra adott válaszoknak is a lehető legszélesebb egyetértésen kell alapulniuk, ezért törekedni kell a párbeszédre, a kompromisszum- és konszenzuskeresésre.

A Magyar Jogász Egylet (MJE) által rendezett tizenötödik Magyar Jogászgyűlést Balatonfüreden tartották csütörtöktől szombatig.

Forrás: MTI/Hírklikk