Bárki bárhol elkaphatja a vírust

Föld S. Péter 2020. szeptember 29. 17:00 2020. szept. 29. 17:00

Müller Cecília szerint lassul a járvány terjedése Magyarországon. Vagyis, terjed a vírus, de már nem olyan gyorsan, mint egy-két héttel ezelőtt. Az országos tisztifőorvos azt is bejelentette, hogy már nincsenek gócpontok, az ország területén bárki, bárhol elkaphatja a vírust.

Ez utóbbit úgy kell értelmeznünk, hogy tavasszal még Budapestre kellett utaznia annak, aki találkozni szeretett volna a Coviddal, idősotthonokban élni, vagy az ott élő szeretteit meglátogatni, s bár voltak kórházi fertőzések is, sőt, sokan éppen ezekben az intézményekben szerezték be a kórt, a hivatalos megnyilatkozások szerint, a fővárosi fenntartású idősotthonok voltak a hunyók. Nos, ennek az állapotnak vége, kitört az egyenlőség, elértük, hogy mostantól bárki, bárhol vírusos lehet, nem kell ehhez Budapestre utazni, elég, ha valaki elővigyázatlan, vagy nincs szerencséje, mert a körülötte lévők nem elővigyázatosak.

Müller Cecília praktikus tanácsokkal is ellátta azokat, akiket a kormány minden erőfeszítése ellenére – volt ezekből jócskán – elért a vírus. Azt javasolja, hogy ha van olyan családtag, aki megfertőződött, igyekezzünk távol tartani a többiektől. Nem kell kitenni a folyosóra, de lehetőleg külön szobában állomásoztassuk, a ruháit is kezeljük külön, ne használjunk vele közös evőeszközöket. Magyarul: ne igyunk a poharából, ne együnk a tányérjából.

A vírus tehát demokratikus üzemmódba váltott, most már nem a budapestiek, és főleg nem az idősotthonokban élők kiváltsága, hogy valaki megfertőződjön. A fertőzés lehetősége mindenki előtt nyitva áll, ezért kell különösem elővigyázatosnak lenni, óvatosnak és betartani a szabályokat. Az egészségügyi ellátásban nincs fennakadás, nemcsak beteg akad bőven, van elég felszerelés, orvos és ápoló. Ez utóbbit már Orbán Viktortól tudjuk, aki ugyan nem országos tiszti főorvos, viszont jól átlátja a helyzetet, mert gyakran látogatja a kórházakat, így aztán a saját tapasztalatai alapján tájékozódik, plusz még ott van neki az operatív törzs, tőlük is minden infót megkap, amit ő nem tud a járványról, azt nem is érdemes tudni.

Pánikra tehát nincs ok, ha valaki megbetegszik, Orbán megígérte, hogy meggyógyítják. Ami nagyon helyénvaló, mert Magyarországnak működnie kell, beteg emberek nem képesek működtetni, márpedig, az országot nem lehet még egyszer leállítani. Orbán már bánja, hogy tavasszal hallgatott azokra, akik drasztikus korlátozásokat javasoltak. Ezért most nem a tudósok, hanem a pénzemberek és a politikusok mondják meg, hogy mi legyen, mert a gazdaság sikere mindennél fontosabb, kivéve az emberéletet, mert az még a mindennél fontosabb gazdaság sikerénél is elsődlegesebb.