Bebetonozták a minimálnyugdíjat!

HírKlikk 2021. január 2. 10:18 2021. jan. 2. 10:18

Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege – immár időkorlát nélkül – marad 28.500 forint, az árvaellátás minimuma pedig – szintén időkorlát nélkül 0 marad 24.250 forint – mutat rá legfrissebb írásában Farkas András nyugdíjszakértő.

Friss bejegyzésében Farkas András a közlöny december 30-i számában megjelent, ezzel kapcsolatos jogszabályokat elemzi – vette észre a Portfolio.

2021. január 1-jétől akár az idők végezetéig maradhat ez a rémisztően kicsiny összeg" – írta a nyugdíjszakértő, aki egy korábbi írásában elemezte, hogy a legkisebb nyugdíj összege miért változatlan 2008 óta.

„Az egyetlen racionális indok az lehet, hogy az öregségi nyugdíj megállapításán túl, számos egyéb területen játszik fontos szerepet az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, s ezek összesített költségvetési hatása már olyan számottevő, hogy annak érdemi növelése mindenképpen komoly mérlegelést igényel" – írta akkor a szakember.

A december 30-i rendeletnek van pozitív rendelkezése is Farkas András szerint, ez pedig a 13. havi nyugdíjat érinti. A jogosultak első ízben a 2021. februári nyugdíjukkal együtt, de attól függetlenül megkapják a 2021. januári nyugdíjuk egynegyedét, mint a 13. havi nyugdíj négy éven át tartó visszaépítése első lépéseként járó plusz összeget.

Forrás: Portfolio