Befellegzik a Bayer-féle ingatlanbiznisznek a budai várban

Harkai Péter 2020. április 10. 14:21 2020. ápr. 10. 14:21

A kormány mocsárpublicistája egyre inkább kezd hasonlítani arra a legendás szélhámosra, aki kétszer is eladta az Eiffel-tornyot. Ő ezt megoldotta okosba’, egy pilisi faházból.

Amint arról a Hírklikk is beszámolt, nem egy, hanem két – egymástól mindössze száz méterre lévő – önkormányzati bérlakása van a budai Várnegyedben Bayer Zsoltnak és közvetlen családjának. A Fidesz-tag újságíróról tavaly áprilisban derült ki, hogy 2018 óta mindössze 32 ezer forintért bérel egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakást az Úri utcában.

A 24.hu által, a Budavári Önkormányzattól kikért közérdekű adatok alapján, egy 46 négyzetméteres lakásról van szó, amelynek bérleti díja kevesebb mint 30 ezer forint havonta. Az ingatlant 2017 augusztusa óta bérli Bayer anyja, de nem ő, hanem az unoka, vagyis Bayer fia lakik apja szomszédságában. Ezt maga a publicista ismerte el a portál megkeresésére és ez szerinte rendben is van, nincs itt semmi látnivaló. A hírek szerint, mindkét lakás cserealapja egy pilisszentkereszti faház volt, amit a cseréket követően, vissza is vásároltak.

Megkerestük a kerület polgármesterét, hogy vajon ő is a hírportál cikkéből értesült-e a Bayer-család kirívóan kedvezményes vári lakhatásáról?

– Természetesen nem. Az önkormányzati lakásokkal kapcsolatos szerződések felülvizsgálata már megtörtént és természetesen tudtunk arról, hogy a publicista még egy lakással rendelkezik a Várban – válaszolta megkeresésünkre V. Naszályi Márta. Arra a kérdésre már nehezebb egyszerű választ adni, hogy miként is védekezhetnek az ehhez hasonló, a közhangulatot több mint borzoló esetekben.

Azokat a bérleti szerződéseket, ahol nem erkölcsi, hanem jogi aggályok is felmerültek, azokat bíróság elé viszik és nem maradnak el a felelősségre vonások – ha nem lenne kényszerű bírósági szünet, már elindultak volna az első próbaperek. Azon eseteknél viszont – és ebből van több –, ahol érthető okokból, a közvélemény felháborodását kiváltják a szemérmetlenül csekély bérleti díjak, de leginkább erkölcsi normákkal és nem a szigorúan vett jogi normákkal való visszaélés történt, ott nehezebb a törvényi keretek betartása mellett fellépni.

V. Naszályi Márta hangsúlyozta, hogy nem céljuk semmilyen politikai bosszúállásként értékelhető lépés, az viszont határozott elképzelésük, hogy a jövőre vonatkozóan egy olyan jogszerű helyzet kialakítása, amiben nem történhet meg ilyen kiskapuk csikicsukija, mint Bayer esetében. A nem elidegeníthető önkormányzati lakásokat csak csere útján lehet megszerezni, az általános gyakorlat szerint pedig egy határozatlan idejű bérleti jog értéke megközelítően a lakás értékének a fele. Itt az a probléma, hogy a budavári műemléklakások annyira értékesek, hogy a lakás értékének a fele más piaci kategóriák szerint, akár egy teljes lakás árának megfelel. Azok, akik csere útján megszerzik a bérleti jogot a Budai Várban, azok azzal érvelnek, mint Bayer Zsolt is, hogy egy teljes lakás volt a cserealap tárgya – ami normál esetben egy releváns érv:

– Azt, hogy ezzel egyesek felháborítóan visszaélnek, illetve hagyta az előző önkormányzati vezetés, hogy visszaélhessenek, már egy másik kérdés. Mindezt nem lehet olyan általános piaci szempontok szerint értékelni, mint amikor valaki kinéz egy lakást és megállapítják a piaci alapú lakbért. Az itteni konstrukcióba általában beleforgatnak egy igen értékes lakásalapot is – részletezte a polgármester.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet, s egyáltalán ki lehet-e védeni törvényesen a nyíl tszíni visszaéléseket, hogyan lehet ezeket egyszer és mindenkorra megszüntetni, a válasz egyértelmű igen, mármint ezek felszámolása. Október óta folyamatosan felülvizsgálják az összes eddigi és azóta benyújtott bérleti szerződést és az önkormányzati munkatársak minden esetben kimennek a helyszínre, felmérik a cserealapot, megállapítják annak valós ingatlanértékét és a beszámítás piaci alapon is megfelelő jogszerűségét. Amennyiben bárhol, bármikor felmerülne a színlelt szerződés gyanúja vagy nem felel meg értékarányosan a cserealapnak szánt ingatlan, azokat a kérelmeket azonnal elutasítják és következetesen felszámolják az elmúlt években kialakult visszaélések teljes rendszerét. Egy új önkormányzati lakáskoncepciót dolgoznak ki, de ennek kialakításához és beindításához idő kell, a visszaélésekre alkalmat adott szerződések kifutását pedig a törvényes keretek betartása mellett, annak lejártáig betartják.

Az mindenesetre biztosnak látszik V. Naszályi Márta első kerületi polgármester válaszaiból és a jövőre vonatkozó terveiből, hogy Bayer Zsoltnak már nem lesz lehetősége harmadszor is „eladni  az Eiffel-tornyot”.