Békeköltségvetést követel Deutsch Tamás

HírKlikk 2024. szeptember 6. 13:30 2024. szept. 6. 13:30

Az Európai Bizottság (EB) 2025. évi uniós költségvetési javaslata „totálisan elhibázott", ezért a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP) delegációja annak módosítását kezdeményezi – erről Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője beszélt, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Az EB javaslata szerint az EU jövő évi költségvetése 200 milliárd eurós kötelezettségvállalást, 150 milliárd eurónyi kifizetést és több mint 70 milliárd eurós hitelfelvételt tesz lehetővé. Ugyanakkor 2022 és 2024 között több mint 50 milliárd eurót Ukrajna, az ukrajnai háború finanszírozására fordítottak a tagállamok. Lassan ki lehet jelenteni, hogy ez a legnagyobb tétel az EU napi finanszírozásában – mondta a fideszes politikus.

Ez „az ukrajnai háborút durván, elképesztő összegekkel finanszírozó költségvetés. (...) Az ukrajnai öldöklés finanszírozása helyett egy békeköltségvetésre van szükség" – mondta.

Hozzátette: az európaiak adójából álló költségvetésnek az európai emberek gyarapodását kell szolgálnia. Továbbá véget kell vetni annak, hogy euró-milliárdokat költenek egyes tagállamok ideológiai, politikai zsarolására. Ehelyett fejlesztéseket, agrártámogatást, regionális programokat kellene finanszírozni az európai költségvetésből. Ezt a célt szolgálja a fideszes EP-képviselők átfogó módosító javaslata.

A regionális fejlesztésre szánt pénzek lassan érkeznek, felmerül a gyanú, hogy ez nem független az ukrajnai háború finanszírozásától – jegyezte meg Deutsch Tamás.

A jövő évi uniós költségvetés módosítására vonatkozó fideszes javaslat garanciákat tartalmaz a tekintetben is, hogy a Magyarországnak járó forrásokat ne költsék más célokra, más országokban – magyarázta az EP-képviselő.

Deutsch Tamás kitért arra is, hogy a migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell. A határvédelemre kell több pénz. De az Európai Unió Bírósága azért bünteti Magyarországot, mert teljesíti határvédelmi kötelezettségeit. A fideszes módosító javaslat célja az is, hogy ez a 200 millió eurós büntetés ne terhelje a magyar költségvetést – mondta a Fidesz EP-képviselője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom