Beszólt Orbánnak, most nagykövetté nevezték ki

HírKlikk 2019. április 7. 06:50 2019. ápr. 7. 06:50

A brit kormány globális médiaszabadság-védelmi nagykövetévé nevezte ki Jeremy Hunt brit külügyminiszter Amal Clooney nemzetközi jogászt, emberi jogi ügyvédet.

A londoni külügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint Hunt és Amal Clooney - George Clooney Oscar-díjas amerikai színész felesége - jogi szakértőkből álló munkacsoportot hoz létre az olyan drákói törvények elleni fellépés céljával, amelyek akadályozzák az újságírókat munkavégzésükben.

A brit külügyminisztérium szerint az újságírók elleni erőszak tavaly szedte a legtöbb áldozatot: 2018-ban 99 újságírót gyilkoltak meg világszerte, 348-at bebörtönöztek, hatvanan túszejtők fogságába estek.

Jeremy Hunt a tárca közleményéhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az újságírók elleni erőszak riasztó mértéket öltött, és efölött nem szabad szemet hunyni.

Hunt szerint a médiának kulcsfontosságú szerepe van a hatalommal bírók elszámoltatásában, de világszerte drákói, idejétmúlt törvényeket alkalmaznak annak megakadályozására, hogy a média beszámolhasson az igazságról.

Amal Clooney a világ legjobb jogi szakértőiből álló testület élén használja majd fel szakértelmét olyan jogi mechanizmusok kidolgozására, amelyek célja a média elleni visszaélések megelőzése és e visszaélések hatásainak felszámolása - hangsúlyozta a brit külügyminiszter.

Az Index emlékeztetett rá, hogy Amal Clooney az ENSZ Tudósítói Szövetségének (UNCA) New York-i díjátadóján azt mondta, Donald Trumppal világszerte erősödtek az autoriter rezsimek és a populizmus: azzal, hogy az amerikai elnök is előszeretettel bélyegez újságírókat a nép ellenségeinek, felbátorította az autoriter vezetőket, hogy ők is hasonlóképp tegyenek.

„A hatás már érződik, nem csak Mianmarban, de hasonlóan szomorú példák láthatók olyan autoriter rendszerekben, mint Észak-Korea, a Fülöp-szigetek Magyarország, Törökország és Brazília”jegyezte meg a hollywoodi filmsztár felesége.

Forrás: MTI/Index