Biden bűne, hogy szabadjára engedte az összeesküvéselméleteket

HírKlikk 2024. június 11. 16:45 2024. jún. 11. 16:45

Anne Applebaum szerint vissza lehet ugyan szorítani a tekintélyelvűséget, ám mint a lengyel példa mutatja, ez cseppet sem könnyű. A Pulitzer-díjas újságíróval és történésszel Martin Wolf folytatott podcast-beszélgetést. A szakértő azért kezdte a választ Lengyelországgal, mert a férjének Radosław Sikorski külügyminiszternek és neki magának is van lengyel állampolgársága, tehát különösen jól ismeri az ottani helyzetet.

Az apropót egyébként az adta, hogy pár héten belül megjelenik új könyve, „A diktátorok, akik irányítani akarják a világot” címmel. A lengyel ügyet azért nevezi különösen nehéznek, mert jogilag le kell számolni az előző rendszer egy-két nagyágyújával, például azért, mert törvényellenesen bevetették a Pegasus-kémszoftvert.

De az elszámoltatás miatt várhatóan nagy lesz az ordítozás, a propaganda. A Financial Times ugyanakkor rámutat: nagyon fontos, hogy az új kormány gyorsan és határozottan járjon el. Nem ígérkezik egyszerűnek a pártatlan igazságszolgáltatás, illetve sajtó visszaállítása sem. Akik most célkeresztben vannak, azok arra hivatkoznak, hogy üldözik őket és bosszút emlegetnek. Az eredmény ugyanakkor fontos az amerikai választás szempontjából is.

Szólt arról, hogy a magyar és a szlovák példa arra utal: folyamatosan veszélyben vannak a demokratikus intézmények. A világot az is fenyegeti, hogy összeáll Oroszország, Kína, Irán, Venezuela, Észak-Korea, Belarusz és több más állam is. Egyrészt hogy védjék saját magukat, másrészt pedig hogy rákényszerítsék tekintélyelvű rezsimjüket a világra. És sikeresek, ugyanis vannak szövetségeseik a demokratikus táborban.

Amerikára áttérve, nagy hibának nevezte, hogy Biden az eltelt négy évben nem vitte végig Trump felelősségre vonását. Az összeesküvés-elmélet ugyanis teljesen áthatja a Republikánus Pártot, és az embereknek látniuk kellene, hogy igazságot szolgáltatnak. A volt elnök ugyanakkor nem fizetett meg január 6-ért. Így akkor is nyerni fog, ha veszít novemberben.

Újra megpróbálkozhat ugyanazzal, és már tudja, miként csinálja. Ideértve, hogy fogolytáborokat hoz létre a migránsoknak, és politikai befolyása alá vonja az államapparátust. Ez utóbbi nagyjából ugyanazt jelenti, ami a lengyeleknél történt 2015 után. Szakértőket menesztettek tömegesen, hogy a helyüket szervilis alakokkal töltsék fel.

Amerika jövőjét illetően ugyanakkor intő jelnek nevezi, ami Magyarországon, Törökországban, vagy Indiában zajlik. Viszont ha Trump véghez viszi a tervét, annak súlyos következményei lesznek az egész világon. Fel kell készülni arra, hogy a nemzetközi porondon három autokrácia: Oroszország, Kína és az Egyesült Államok próbál majd diktálni – mutatott rá Applebaum.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom