Blöfföl a Fidesz, vagy valóban megzsarolta a Néppártot?

Föld S. Péter 2019. március 20. 16:23 2019. márc. 20. 16:23

Ha úgy tetszik, 19-re lapot húzott a Fidesz. Gulyás Gergely Brüsszelből azt üzente meg az MTI-n keresztül, hogy amennyiben a szerda délutáni ülésen a Néppárt felfüggeszti a Fidesz tagságát, kilépnek a Néppárt frakciójából.

A Fidesz és az ország méltóságáról van szó, közölte még Gulyás. Tekintsünk el attól a csekélységtől, hogy mint már annyiszor, a Fidesz ezúttal is azonosította magát Magyarországgal. Jelen pillanatban ugyanis nem ez a lényeg, hanem az, hogy az elmúlt hetekben folytak a találgatások, mi lesz a Fidesz sorsa. Lép-e valamit a Néppárt, vagy hagyja, hogy Orbánék tovább űzzék kisded játékaikat. Az utóbbi napokban felerősödtek azok a vélemények, hogy valamilyen szankciót mindenképpen kell hozni a Fidesszel szemben, amiért a párt magasról tesz az európai értékekre, megsérti Magyarországon a jogállamiságot, és szembe megy az uniós normákkal. Nem mellesleg, Brüsszelt és annak vezető képviselőit is egyre nyíltabban sértegeti.

A tét tehát most az, hogy kizárják-e a Fideszt, vagy felfüggesztik a tagságát, esetleg egy újabb, sokadik utolsó figyelmeztetésben részesítik. Gulyás mostani bejelentésével mindenesetre új helyzet teremtődött: a Fidesz kinyilvánította, hogy nem tűri a tagságának a felfüggesztését.

A labda tehát most a Néppárt térfelén pattog: ha ki akarják zárni Orbán pártját, megtehetik úgyis, hogy „csupán” felfüggesztik a tagságát, ebben az esetben ugyanis – legalábbis Gulyás „ígérete” szerint – Orbánék távoznak a pártcsaládból.

Amennyiben a fenyegetés hatására - vagy más okból - mégsem a kizárás mellett dönt ma a Néppárt frakciója, azzal elismerik, hogy minden a Fidesz forgatókönyve szerint zajlik. Vagyis, Orbán és a Fidesz addig marad a néppárti frakció tagja, ameddig jónak tartja. Erőnek ez semmiképpen sem mondható a Néppárt részéről, s amennyiben ez utóbbi történne, azt a választók nemcsak megéreznék, de ki is nyilvánítanák a május végi szavazáson.

Nincs könnyű helyzetben a Néppárt, igaz ők is tettek azért, hogy a dolgok idáig fajuljanak. Még semmi sem biztos, de minden jel szerint az operáció, vagyis a Fidesz nevű métely eltávolítása, elkerülhetetlen lesz.

Néhány óra múlva okosabbak leszünk. Vagy nem.