Brazíliában felfüggesztették az X-et

HírKlikk 2024. augusztus 31. 15:40 2024. aug. 31. 15:40

Brazíliában azonnali hatállyal felfüggesztették az X néven ismert, egykori Twitter működését. Az erről szóló rendeletet a brazil legfelsőbb bíróság az egyik tagja, Alexandre de Moraes adta ki, miután lejárt az a határidő, amelyet az X kapott egy jogi képviselő kijelölésére a dél-amerikai országban.

Ezentúl az cégnek 18,5 millió real (átszámítva körülbelül 1,2 milliárd forint) pénzbírságot kell fizetnie, azokra pedig, akik VPN-nel kerülik meg a felfüggesztést, napi 50 ezer real (átszámítva körülbelül 3,2 millió forint) pénzbírság vár – írja a Népszava a Reutersre hivatkozva.

Brazília telekommunikációs felügyelete, az Anatel 24 órát kapott arra, hogy eltüntesse az X-et a dél-amerikai ország online életéből.

A vita 2024 elején tört ki a brazil legfelsőbb bíróság és az X tulajdonosa, Elon Musk között, miután Alexandre de Moraes néhány fiók törlésére szólította fel a cég vezetését abban a vizsgálatban, amelyet Brazíliában indítottak a gyűlöletbeszédet terjesztő „digitális milíciák” ellen. Válaszul Elon Musk cenzúrát kiáltott, és inkább az X brazíliai irodáit zárta be.

Korábban a legfelsőbb bíróság befagyasztotta az Elon Musk kisebbségi, 40 százalékos tulajdonában lévő internetszolgáltató cég, a műholdjairól ismert Starlink bankszámláit is. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom