Brutálisan megemelkedtek a temetések költségei

HírKlikk 2023. október 23. 11:45 2023. okt. 23. 11:45

Idén 400 ezer forint fölé emelkedett a koporsós temetés átlagos költsége, míg a hamvasztásos szertartások lebonyolítása is a 300 ezer forinthoz közelít. Egy portál kigyűjtése szerint ez azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben 60 százalékkal nőttek a temetési költségek.

Gyakran emelniük kellett az árakon a növekvő költségek fedezése miatt a temetkezési egyesületeknek, miközben az infláció és az energiaárak elszállása miatt alkalmazottaikra is tekintettel kellett lenniük, így béremelésre is el kellett különíteni összeget. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kigyűjtése szerint az elmúlt évben a temetési költségek is megugrottak. Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke, Gerencsér Balázs az Indexnek nyilatkozva azt mondta el, hogy „nincs szükség kormányzati intézkedésekre ezen a területen, és a szociális temetés bevezetése sem lenne célravezető” – idézte szavait a Pénzcentrum cikkében.

A portál korábbi összeállításában már kitért arra, hogy a búcsúztatási szertartások is nehezen állható költségeket jelentenek sok gyászoló számára, főképp akkor, amikor a családtagok nem vallásosak vagy eltérő felekezetekhez tartoznak. A temetés módja megválasztásába továbbá belejátszanak a társadalmi változások és az egyéni preferenciák is.

Bár egy-egy temetés életünk egyik kitüntetett, személyes eseménye, amikor végső búcsút veszünk szeretteinktől, mégis annak megszervezésébe a gazdasági realitások is egyre inkább belejátszanak, ahogy a társadalmi változások is. Egyre többen keresnek gazdaságosabb megoldásokat. A temetési vállalkozásokon túl, az államot is felelősség terhelheti abban, hogy a temetés aktusára méltó módon kerülhessen sor a gyászolók anyagi helyzetétől függetlenül – emlékeztet a lap.

A Pénzcentrum összeállításában felveti az Ökumenikus Egyház érvelését, amely a temetésekkel kapcsolatban azt emeli ki, hogy eltérő vallási hátterű családokban segítségre lehet az ökumenikus szertartás. „A hagyományos temetési szertartásokra az egyházaknak kialakított rendszereik vannak, de ezek nem mindig megfelelőek azok számára, akik nem gyakorolják rendszeresen a vallást. Sok család különböző felekezetekhez tartozókból áll. Az ilyen helyzetekben az ökumenikus lelkész a közös emlékekkel, bizalmas hangulatban segít a gyász feldolgozásában. Fontos tudatosítani, hogy az elhunyt, bár már nincs velünk, emlékei által mégis jelen van a mindennapjainkban. A gyász ellenére az elhunyttal eltöltött időt és a kapott szeretetet ünnepeljük, vagyis az életet” – idézte a Pénzcentrum Tóth Mihályt, az Ökumenikus Egyház vezető lelkészét.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom