Búcsú a benzintől?

HírKlikk 2023. szeptember 24. 15:25 2023. szept. 24. 15:25

Még ebben az évtizedben véget érhet az olajkorszak, az ágazat fordulópont előtt állhat. Ez derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb elemzéséből.

Az IEA szerint egy fontos mérföldkő: a vártnál korábban eljöhet, és elképzelhető, hogy még ebben az évtizedben tetőzhet az olaj és a gáz iránti kereslet.

A novekedes.hu. szerint lassan elérjük azt a pontot, amely után az olajból és a gázból kevesebbet fogyaszt majd a világ. Az okok között az elektromos járművek terjedése szerepel az első helyen.

A szervezet vezetője kiemelte: Kínában is robbanásszerűen terjed a technológia, és ezt a jelenséget magyarázza a tiszta energia térnyerése és a globális kormányzati politika, amely egyre több helyen fordul a „zöldítés felé”.

Ugyanakkor az energiaiparban több nagy szereplő komoly kritikákkal fogadta az IEA jóslatát. Darren Woods, az Exxon vezérigazgatója szerint nehéz lesz felváltani a mai energiarendszert, mert időbe telik az olajról és a gázról történő átállás. 

Pletser Tamás, az Erste csoport regionális olaj- és gázipari elemzője szerint az olajkeresletnél később tetőzik majd a gázkereslet, valószínűleg a 2030-as vagy a 2040-es években. Ugyanakkor az elemző elképzelhetőnek tartja, hogy az olajkeresletnél a fordulópont már ebben az évtizedben eljön, bár ezt még sok tényező hátráltathatja. 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom