Bujkálva menekül az Orbán-kormány az osztrák videóbotrány elől

Nagy András 2019. május 21. 14:36 2019. máj. 21. 14:36

Repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg – gondolhatták a miniszterelnöki kabinetirodán, amikor azt látták, hogy a hétvégén brutális erővel söpörte el a betonbiztosnak hitt ausztriai kormánykoalíciót az osztrák Szabadságpárt videóbotránya. Talán ennek is köszönhető, hogy – bár Orbán Viktorét eddig sem verték nagydobra – az utolsó napokban még a miniszterek és államtitkárok programjait is megpróbálják titkosítani, vagy ha ez már nem lehetséges, akkor visszamondani.

A szomszédban kirobbant ügy eddig megismert magyar szálai miatt már a nemzetbiztonsági bizottságot is összehívta az ellenzék, ám szinte biztos, hogy a kormánypárti képviselők nem fognak megjelenni a testület előtt. De nem lehet tudni immár azt sem, hogy a fideszes miniszterek és államtitkárok hova mennek szerepelni a vasárnapi voksolás előtti utolsó napokban. Az MTI szokásos előrejelzéséből kikerültek ezek az események, momentán egyedül annyit tudunk, hogy Varga Mihály miniszterelnök-helyettes pénteken a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara konferenciáján ad elő, ha váratlanul le nem mondják ezt az érdi eseményt is addig.

Maga Orbán Viktor tegnap egy Zala megyei tesztpálya avatásán vett részt, ahol egy sületlen viccel igyekezett elütni a saját pártját és kormányát is hírbe hozó botrány élét. Attól persze nem kellett tartania, hogy a közmédia jelen lévő munkatársa nekiszegez egy kéretlen kérdést mondjuk a Népszabadságot bezáró, a Mediaworksöt Mészáros Lőrincnek átjátszó Heinrich Pecináról, vagy arról, hogy miről tárgyalt május elején az akkor még alkancellári pozícióban lévő Starchéval a budai Várban. „Osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg” – próbált poénkodni a kormányfő az MTI tudósítása szerint a tesztpálya átadásán hétfőn.

Hogy sikerül-e Orbán Viktornak és a Fidesznek komolyabb népszerűségvesztés nélkül megúszni az ügyet, azt majd a vasárnapi voksolás mutathatja meg, mindenesetre tény, hogy a kormánypárt mindent megtesz a kárenyhítés érdekében. Egyfelől úgy titkolják a kormánypárti politikusok nyilvános szerepléseit, mintha nem egy választási kampány hajrájában lenne az ország.

Az elmúlt hetekben hirdetett migránsfórumokról mondjuk eddig sem gondoltuk, hogy a legszűkebb kormánypárti magon túl bárkit is érdekelnek, de azért az mindenképpen jelzésértékű, hogy miközben a miniszterenök sorsdöntő szavazásról beszél, meg arról, hogy mindnyájunknak el kell menni, addig az elvileg a kormánypárti szavazótábor felrázására szolgáló fórumokat újabban a legnagyobb titokban igyekeznek megtartani.

És ha már az állami-kormánypárti médiánál tartottunk, érdemes kitérni arra is, hogyan próbálják elhallgatni, relativizálni, vagy egyszerűen elhazudni a botrányos tényeket. Az úgynevezett közmédiában például az elhallgatást választják, legjobb esetben szigorúan az osztrák fejleményekre fókuszálva mutatják be a híradójukban a fejleményeket. 

Ennél keményebben állnak bele a magánkézben lévő fideszes orgánumok, például a Hír TV, amelynek Sajtóklub című műsorában este már azt fejtegette a Bayer-Bencsik-féle szellemi felmentősereg, hogy az egész ügy mögött pusztán a Soros Györgyhöz kötődő, amerikai és európai bevándorláspárti titkosszolgálati szervek ármánykodása áll.

Itt tartunk most, mármint mi, magyarok az üggyel, amely túlzás nélkül esélyes az évtized politikai botránya címre. A szomszédos Ausztriában feltétlenül, de az időzítése miatt talán egész Európát véve is.