Bukarestben annyi a halott, hogy az ortodox érsekség kápolnáit használják

HírKlikk 2021. október 24. 15:00 2021. okt. 24. 15:00

Az ortodox érsekség a hatóságok rendelkezésére bocsátotta a halottas kápolnáit. 24 óra alatt 466 ember hunyt el Romániában koronavírus-fertőzés következtében. Eddig mintegy 44 ezer halálos áldozatot követelt a Covid a szomszédos országban.

A román agerpres jelentését ismertetve, a magyar nyelvű transidex.ro arról számol be, hogy a bukaresti ortodox érsekség a hatóságok rendelkezésére bocsátja a halottas kápolnáit, mivel az egészségügyi intézmények halottasházainak hűtőkamráiban már nincs hely az elhunytak elhelyezésére. A stratégiai kommunikációs csoport legutóbbi, szombati közlése értelmében az azt megelőző 24 órában a koronavírussal összefüggésbe hozható 466 elhalálozást jelentettek az ország megyéiből.

A BBC tegnapi jelentése szerint tombol a járvány Romániában, ahol a lakosságnak csak 30 százaléka oltatta eddig be magát. A 19,4 milliós országban napi 15 ezer új fertőzöttet találnak, az elmúlt hét napban napi átlag 389 halálos áldozatot szed a járvány. Az egészségügy összeomlott, az ország kétezer intenzív ágya mind foglalt, a rászoruló betegek arra várnak, hogy ágyra kerülhessenek. Magyarország és Lengyelország is igyekszik segíteni: eddig 50, kritikus állapotban lévő covidos beteget fogadtak be magyar kórházakban.

Az országban hétfőtől iskolai szünet kezdődik, egyelőre két hétre, de ha így folytatódik a járvány, akkor akár tovább is.

Azt már mi jegyezzük meg, hogy négy napja kiderült: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt ezúttal is buszos utazást szervezett a budapesti Békemenetre. Egy nappal később a kormányinfón ugyan elhangzott, nem javasolt, hogy Erdélyből csoportosan jöjjenek át Magyarországra, illetve a fővárosba a demonstrációra, kérdés, emiatt hány buszt mondtak le valójában. Romániában eddig mintegy 44 ezer ember halt meg. (Mint ismert, a 9,6 millió lakosú, közel hatvan százalékos átoltottságú Magyarországon arányaiban sokkal többen, nem egészen 30,5 ezren.)

Forrás: Hírklikk