Csak korlátozottan hatnak a kormány által finanszírozott angol nyelvű orgánumok

HírKlikk 2023. szeptember 18. 18:20 2023. szept. 18. 18:20

Orbán Viktor kormánya számos angol nyelvű jobboldali publikáció finanszírozásához köthető – mutatott rá a Euronews, azt vizsgálva, hogy ez milyen hatással, sikerrel jár. A támogatott orgánumok között van a Budapesten nyomtatott European Conservative, amely titkolja, hogy Orbán köre és a magyar kormány támogatja az 1991-ben felállított, a magyar kormány által nyújtott támogatások csatornázásának eszköze, a Batthyány Lajos Alapítvány.

A BLA 2022-ben 6,2 milliárd, majd idén januárban további 9,6 milliárd forintot – azaz mintegy 40 millió eurónak megfelelő összeget – kapott – írta a K-Monitor. Ezeket az összegeket egyebek között a The European Conservative-nak, civil szervezeteknek, a nemzetközi konzervatív rendezvényekkel, köztük a CPAC-kal foglalkozó Alapjogok Központnak juttatta.   

A Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint „ez jó példa arra, hogyan látja a magyar kormány a médiát, hát a propaganda eszközének”. A szervezet sajtószabadság indexén Magyarország a 72, helyen az utolsó három EU-tagállam között szerepel.

Ám a The European Conservative nem az egyetlen az adófizetők pénzéből támogatott publikáció – mutat rá a portál, példákat hozva fel  a BLA honlapjáról. Ezen túl a támogatottak között van (a BLA honlapján nem szereplő) ReMixNews portál, valamint a V4NA hírügynökség, amit Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi védelmi miniszter jegyeztetett be még londoni nagykövetként. A V4NA részvényesei között van Habony Árpád, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója is.

A V4NA minden ambíció és igyekezet ellenére sem lett soha népszerű, az oda vezető legtöbb link a magyar, a macedoniai és a szlovén médiában jelent meg. Az Orbán-rezsimnek, illetve a hozzá köthető személyeknek és szervezeteknek mindkét országban jelentős a jelenléte a médiában. A V4NA viszonylag nagy összegekkel működik a hivatalos közlések szerint, de az nem derül ki, hogy hová kerül ez a pénz – mondták az Euronews-nak a Riporterek Határok Nélkül szervezetnél, és rámutattak: a V4NA-nak ilyen értelemben sokkal hatásosabb nemzetközi finanszírozási eszközként kellene jelen lennie, médiatermékként, különösen az angol nyelvterületeken.    

Pavol Szalai, a Riporterek Határok Nélkül EU-Balkán részlegének a vezetője kifejtette: ezeknek a médiumoknak a számukra elérhető bőséges pénzügyi források ellenére, csak korlátozott a hatásuk. Szelei ennél aggasztóbbnak látja a magyar média helyzetéből adódó implikációkat, és azt, hogy a magyar független médiának rendkívül egyenlőtlen feltételek mellett még külföldön is versengenie kell Orbán propagandagépezetével.

Sem a ReMixNews, sem a V4NA nem tett szert sok követőre a közösségi portálokon, a The European Conservative csak nagy újságos standokon érhető el egy szűk közönség számára.

Az Euronews megkereste kérdéseivel a The European Conservative-ot, a ReMixNewst, a V4NA-t és a BLA-t, valamint a magyar miniszterelnök irodáját is, de a cikk megjelenésének időpontjáig még egyik helyről sem kapott választ.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom