Csaknem 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

HírKlikk 2021. október 16. 20:00 2021. okt. 16. 20:00

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok a koronavírus-gyanús betegek tesztelésére – olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon.

A gyorstesztekkel ki lehet szűrni a gyanús eseteket a nagyszámú szezonális légúti betegségekkel jelentkezők közül – indokolták az újabb gyorstesztek beszerzését.

A koronavírus tünete a száraz köhögés, a láz, a nehézlégzés, a hirtelen szaglásvesztés, ízérzés zavara. A fertőzés gyanújáról továbbra is a háziorvosok döntenek – közölték.

Tesztelni kell akkor is, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, szociális dolgozó, szociális gondozott, igazolt koronavírus-fertőzött kontaktja, továbbá, ha járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul – írták.

Gyanú esetén a beteget jelentkezéskor a háziorvosi rendelőben tesztelni kell. A háziorvos átirányíthatja a pácienst PCR-tesztre is, amelyet szükség esetén otthoni mintavételezéssel mentő is elvégezhet. A PCR-mintavételezés hatósági áron a kijelölt egészségügyi szolgáltatóknál is elérhető – tették hozzá.

Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is tíz nap. Légúti tünetek esetén lehetőleg telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál, aki dönt a tesztelésről, szükség esetén pedig megszervezi a rendelőben a betegvizsgálatot, vagy a kórházi ellátást.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a vírus ellen a védőoltás a legerősebb védelem, az oltatlanokat súlyos lefolyású betegség fenyegeti. A beoltottaknak ugyanakkor – hangsúlyozták – kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, tüneteik általában enyhék.

www.vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap és a www.eeszt.gov.hu online időpontfoglaló továbbra is nyitva van. Az időpontfoglalóban minden, érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is.

Forrás: MTI/Hírklikk