Csillag István: a kormány akkugyárakkal akarja betömni az államháztartási hiányt

HírKlikk 2023. december 6. 05:45 2023. dec. 6. 05:45

A gödi civilek már évek óta panaszolják, hogy nem tudnak aludni a akkumulátorgyár zajától. Az illetékes kormányhivatal december 1-jén kiadott határozata értelmében nem végezhetnek zajszennyezéssel járó tevékenységet a Samsung gödi akkumulátorgyárában.

„A lakosság és a gyár közelében működő más cégek is kifogásolták, hogy senki nem jött ki a környezetvédelmi hatóságok közül tételesen megvizsgálni, betartják-e mindazokat a normákat, amelyek az ilyen jellegű tevékenységekre vonatkoznak. Végre most az egyszer történt egy komplex vizsgálat, amelynek nyomán az egyik részletre, a zajártalomra hivatkozva döntöttek a felfüggesztés mellett" – mondta a Klubrádió Reggeli gyorsában Csillag István közgazdász, volt gazdasági és közlekedési miniszter.

Hozzátette, Magyarországon minden cégnek tisztában kell lennie azzal, hogy milyen ártalmakkal jár együtt működésük. Ezeket tételesen fel kell sorolniuk, ahogy azt is, hogy milyen lépésekkel védekeznek a jelentkező ártalmakkal szemben. Az erről szóló beszámolót az illetékes hatóságoknak be kell nyújtani az engedélyezés előkészítő szakaszában. „Már ilyenkor is érdemes szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartani" – jegyezte meg Csillag. Ebben az esetben panaszok alapján jártak el, és egyszerűsített eljárás alapján bizonyosodott be, hogy a zaj zavarja a lakosság pihenését.

„Magyarországon alapvetően fordított a helyzet, nem az egyének jogait védik, hanem az egyénektől védik a hatóságok kegyeiben részesülő vállalkozások, vállalkozók érdekeit" – foglalta össze véleményét azzal kapcsolatban, hogy miért kellett éveket várni a zajszennyezési vizsgálatra.

Azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán miért akar az Orbán-kormány akkumulátorgyárakat telepíteni Magyarországra, Csillag elmondta, mivel nem számíthatunk uniós forrásokra, a kormány, „a fehér ló mondáját megismételve" felkínálja Magyarország legelőit, földjeit és vizeit az akkumulátorgyáraknak. Ebből anyagi hasznon kívül olyan kínai, japán, dél-koreai vásárlókhoz eljutni, akik pénzén az államháztartás „a kormány által hasított" hiányát betömhetik.

Forrás: Klubrádió


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom