De ki az a Volner János? 

Kardos Ernő 2020. november 25. 17:38 2020. nov. 25. 17:38

Mint ismeretes, a kormány kezdeményezésére szigorítják a választási törvényt. A javaslat érelmében csak az a párt állíthat országos listát, amely a korábbi 27 helyett 50 egyéni körzetben képes egyéni képviselőt állítani.  Csakhogy Volner János ezt a szigort fokozta, és 71-re emelte a listaállítást feltételét, ami végképp meghatározná az ellenzék indulásának esélyeit.  Miután Volner nem a kormánypárt, hanem az ellenzék tagja, ezért utánanéztünk, hogy valójában ki az a Volner János.  

Volner János új pártot alakított. Mint bizonyára tudják, Volner János lett a Volner Párt elnöke. A Volner Párt tagja mindenekelőtt maga Volner János, továbbá – a pártalapító elmondása szerint – fiatal értelmiségiek és tapasztalt szakemberek is vannak a soraikban. A párt létszáma teljesen ismeretlen. A Volner Párt nem titkolt célja, hogy döntő befolyást szerezzen az ország irányításában. Ennek érdekében a pártalapító, Volner János szeretné, ha pártja a következő választásokon mandátumokat szerezne, s ellenzékben maradna. Ugyanis Volner elvtelen politikai alkuk nélkül szeretné elérni az ország fenntartható fejlődését, és a demokrácia megerősítését.  

Mielőtt Volner János saját pártot alakított volna, a rendőrségnél szolgált, illetve mielőtt felöltötte az egyenruhát, eladóként kereste a betevőt. Így, munka mellett szerezte meg az érettségit, majd csak ezt követően vette fel a mundért. Volner jó rendőr lehetett, mert életrajza szerint, többször kitüntették, előléptették. Később az üzleti életben helyezkedett el, majd felnőttként egyetemi tanulmányokat folytatott Oroszországban. Közgazdasági diplomáját a hivatalosan nem akkreditált szentpétervári Mezsdunarodnij Unyiverszityet Fundamentalnovo Obucsenyija nevű intézményben szerezte.  Ezt az iskolát olyan egyetemként emlegetik, ahol pénzért lehet diplomát szerezni.  

Volner János közel 40 évesen került a politikai pályára. Először 2007-ben, elsők között jelentkezett a Magyar Gárda Mozgalomba, amelynek később országos szóvivője volt. Aztán a Jobbik gazdasági kabinetjének elnöke, 2012-ben pedig már a párt alelnöke volt, majd 2014-ben megkezdhette második képviselői ciklusát is a parlamentben.  

Mire Volner János a Jobbik frakcióvezetője lett, megsuhintotta a fideszes a politikai lejáratás szele is. A Fidesz kormánypropaganda-gépezete fotókat közölt arról, hogy egy árokparti bokorban szexelt. A képviselő ezt cáfolta, szerinte a nőnek pisilnie kellett, utána ugyan még elszívott egy cigarettát, és beszélgettek. Volner feljelentést is tett, mondán: megfigyelik, s váltott autókkal követik. A feljelentést azonban bűncselekmény hiányában visszadobták. Később Volner azt nyilatkozta: meglepte, hogy a döntést egy kormányközeli lapból tudta meg. 

A botrány után Volner elhagyta a Jobbikot, 2018-ban visszatért a gyökerekhez, Dúró Dóra, Apáti István és Fülöp Erik társaságában megalakította a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselőcsoportját, majd 2019-ben Volner kilépett a mozgalomból, és megalakította a Volner Pártot. 

Azóta a független képviselő, Volner János igyekszik a Fidesz kedvében járni. Neki ugyanis nem volt elég, hogy a kormány szigorítása következtében csak azok a pártok állíthatnak országos listát, amelyek legalább 50 helyen tudnak egyéni jelöltet állítani. Volner János többen akart, sőt, jött, licitált és nyert. Szerinte nem 50, hanem 71 helyen kell majd egyéni jelölt, ha bármely párt országos listát is akar állítani.  Emiatt aztán végleg eldőlt, hogy az ellenzék közös listán indul. 

Ez persze azt is jelenti, hogy a Volner János, a Volner Párt elnöke is megizzad majd, ha be akar jutni a parlamentbe. Pedig nemrég még azt mondta, hogy sem a Fidesz, sem a baloldali összefogás nem tud majd országgyűlési többséget szerezni. Ebben az esetben pártja lesz a „mérleg nyelve”.  

Úgy tűnik, az a bizonyos nyelv jelenleg egész máshol keresendő.