Debrecenben elterjedt a pletyka, hogy a plázát munkásszállóvá alakítják át

HírKlikk 2023. szeptember 23. 17:30 2023. szept. 23. 17:30

„Van, aki elítéli, hogy minek kell idejönni, elveszik a munkájukat. De van, aki meg nagyjából azt vallja, mint én is, hogy ha normálisan dolgoznak meg élnek, akkor ha nincs probléma velük, jöjjenek nyugodtan” – mondta egy higgadtabb hajdúsámsoni polgár a vendégmunkásokkal szemben növekvő feszültséggel kapcsolatban. A helyieket az önkormányzatok és a kormány információhiányban hagyja, ami a melegágya az összeesküvés-elméleteknek és a feszültségeknek.

„A magyar emberek érdeke, a magyar munkahelyek megvédése” – így értékeli a kormány a vendégmunkások hazánkba érkezését. Erről azonban Debrecen környékén kissé másként vélekednek a helyiek. Az rtl.hu riportja szerint mind élesebbé válik a légkör azzal kapcsolatban, hogy egyre több ázsiai vendégmunkással találkoznak a polgárok, miközben nem tudják, hogy hol lehetnek az érkezők elszállásolva.

A Debrecenhez közeli Hajdúsámson online csoportjaiban vált égető vitatémává a kérdés, és bár rendszeresen beszámolnak a tagok arról, hogy hol és hány vendégmunkással találkoztak épp, azt csak találgatni tudják, hol lehet a szálláshelyük. A vitafolyamok közepette pedig elterjedt az a feltételezés, hogy Debrecenben a nagyáruházat munkásszállóvá alakítják át, sőt, még a mögötte álló üres telken is azt fognak építeni.

A pletyka annyira elterjedt, hogy az önkormányzat cáfolni kényszerült a hírt, és kitért arra is, hogy az alföldi nagyváros szabályozása tiltja, hogy lakott területen munkásszállót építsenek. De Hajdúsámson vezetése sem tudott konkrét választ adni a kíváncsi helyieknek, mert ők sem tudják, hogy az ázsiai vendégmunkások hol laknának.

„Van, aki elítéli, hogy minek kell idejönni, elveszik a munkájukat. De van, aki meg nagyjából azt vallja, mint én is, hogy ha normálisan dolgoznak meg élnek, akkor ha nincs probléma velük, jöjjenek nyugodtan” – mondta Mihók Róbert helyi polgár az RTL-nek.

Debrecen közelében, a Déli Ipari Parknál viszont tény, hogy egy több tízezer férőhelyes munkásszálló épül majd. Az ilyen vállalkozásokat a kormány 2017 óta támogatja, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium állítása szerint eddig több mint 24 milliárd forintot fordítottak erre a célra. Egy hatásvizsgálat alapján 2026-ig évente 2-3000 munkavállaló érkezhet majd Debrecenbe.

Az RTL pszichológust is megkeresett az éleződő társadalmi feszültséggel kapcsolatban, amelyről azt nyilatkozta, hogy az információhiány fokozza a gyanakvást és az ellenérzéseket.

Forrás: rtl.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom