Die Presse: Ausztriában is egyre durvul a politika hangneme

HírKlikk 2021. május 17. 20:45 2021. máj. 17. 20:45

A Die Presse vezető osztrák konzervatív lap immár elképzelhetőnek tartja, hogy új választásokat kell kiírni, miután a kancellár ellen hamis vallomás gyanújával eljárás indult, de az ügy miatt az egész állam válságba került.

Ausztria történetében szomorú újdonság lenne, ha kiderülne, hogy Sebastian Kurz valóban hazudott a parlamenti vizsgáló bizottságban az állami vagyonkezelő vezetőjének kinevezése kapcsán, és emiatt vádat emelnek ellene. Egyben komoly próba elé állítaná a bírót, akinek milligrammra mérlegelnie kellene a politikus kijelentéseit. A döntéstől függ az egész további osztrák belpolitika – írja a lap előfizetőknek elérhető cikkében. Ha elítélik a végrehajtó hatalom fejét, akkor nem maradhat a tisztségében. A koalíciós partner zöldek egyelőre kivárnak. Az ellenzék viszont veri a harci dobokat. 

Kurz már sok slamasztikából kimászott. Ám ez most komolyabb. Ő maga is azzal számol, hogy perbe fogják, de persze azzal, hogy a végén felmentik. Arra lehet számítani, hogy pártja azt fogja hangoztatni: nem lehet fogást találni a politikuson. Ezzel szemben az ellenzék várhatóan azt mantrázza majd: „hazug a kancellár!” 

Tévedett, aki azt remélte, hogy a járvány csillapodtával, illetve a korlátozások eltörlésével könnyebb lesz. A hang egyre durvább és agresszívabb a politikában. Folyamatosan tűnik el az eltérő vélemények, sőt az ellenfelek iránt tanúsított tisztelet. Még a Néppárt is igen sprőd hangot üt meg, így rohamosan csökken a politikai intézményekbe, de még az igazságszolgáltatásba vetett bizalom is. A légkör egyre mérgezettebb. De lehet, hogy tényleg az lesz a jó, ha új választást írnak ki. Az ugyanis tiszta viszonyokat teremthet, illetve véget vethet az elviselhetetlen állapotnak. Lassan lecseng a pandémia, ugyanakkor nagy a munkanélküliség és óriási az adósságprobléma, a politika viszont mégis csak magával törődik. A nyugdíj, az adó és az oktatás reformját kár is említeni. Ám a helyzet sokáig nem maradhat így – írta a lap. 

 
Forrás: Hírklikk