Die Presse: Orbán álma, hogy Magyarország újra futball nagyhatalom legyen

HírKlikk 2020. augusztus 3. 11:24 2020. aug. 3. 11:24

A Die Presse szerint Orbán Viktor azon van, hogy újra nagyhatalommá tegye Magyarországot a futballban és a sportban, de nemcsak ott – írja a cikket szemléző Népszava.

Ezért milliókat költ stadionokra, olyannyira, hogy tavaly a GDP 4,6 százaléka ment el oktatásra, viszont öt százalék a labdarúgás fejlesztésére. Vissza akarja hozni az '50-es évek nagy sikereit, amikor a Puskás vezette válogatott legyőzhetetlennek számított. Azzal érvel, hogy amíg nem tekintjük stratégiai ágazatnak a sportot, addig a magyarok országa nem lehet sikeres. Épp ezért, nem riad vissza semmilyen költségtől. Tíz év alatt majdnem két milliárd eurót invesztált a fociba.

Számtalan stadiont építettek, illetve korszerűsítettek. Részben a központi büdzséből, részben tao-ból, de az szintén közpénz. A sportot a hatalom puha eszközeként használja, vagy ahogy egy angol szakkönyv írta: az része a nacionalista produkciónak. A bírálók szerint, ugyanakkor a stadionok modernizálása a konjunktúrát hivatott fellendíteni. Aratnak az építőipari cégek és a cementgyárak, amelyek bizonyosan a legjobb kapcsolatokat ápolják a Fidesszel.

Hogy 12 millió euróból Felcsúton is épült egy ilyen létesítmény – Orbán dácsájától mindössze kőhajításnyira – az felveti az urambátyám-rendszer vádját. De nem csupán az ellenzék gyanítja, hogy az ilyesfajta beruházásokkal a párt támogatóinak kedveznek. Azaz a sport csupán eszköz a cél elérésére.

Forrás: Népszava