Divat a felfuvalkodott elit körében az egyenruha hivalkodó viselete és a katonásdi

NVZS 2023. március 3. 06:55 2023. márc. 3. 06:55

Mint cseppben a tenger, mutatja a felfuvalkodott elit magatartását. Így reagált Szekeres Imre arra, hogy az államfő férje, Veres István pár hét tartalékos kiképzés után rögvest alezredesi sarzsit kapott a seregben. A korábbi honvédelmi miniszter nevetségesnek tartja a hivatalos magyarázatot, mondván: semmilyen iskolai végzettség, vagy – amúgy sem létező – közjogi pozíció nem indokolja azt, hogy az alapkiképzés után valaki főtiszt legyen. Hozzátette, remélhetőleg csak kivagyiságról és nem másról van szó.

Nagyot futottak a magyar sajtóban Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-bejegyzései, amelyekkel férjének nagy tettével dicsekedett. Mint az egyikben írta: „Büszke feleségként voltam szemtanúja annak, hogy férjem, István szakasztársaival együtt, a kiképzést követően letette az önkéntes tartalékosok esküjét. Szükségünk van az erős tartalékos haderőre is!”. Igaz, arról nem tett említést, hogy a First Gentleman (azaz az államfőasszony hitvese) rögvest alezredesként szerelt fel – miként erről abban a posztban sem olvashatunk, amelynek a lényege: „Férjem, István tartalékos kiképzése két percben”. (Ez utóbbit – ahogy mi is beszámoltunk róla – egy rendvédelmi szakértő alaposan kivesézte.)

Kerestünk egy konkrét példát arra, hogy milyen „gyorsan” lehet valaki honvédból alezredes. A honvédelem.hu portálon (egy öt évvel ezelőtti cikkben) találtunk egy esetet: Baji Éva Eszter honvédként kezdett el szolgálni a Magyar Honvédségben, minden állománykategóriában – legénységi, altiszti és tiszti állományban – szolgált, s tíz év szerződéses jogviszony után hivatásos katona lett. Nos, ő 15 év után kapta meg az alezredesi rangot. Tegyük hozzá: ő persze „csak” egy nő, nem pedig First Gentleman, azaz a magyar köztársasági elnök(asszony) férje.

De visszatérve Veres István ügyére. Az egy dolog, hogy miként fogadta a nép Novák Katalin férjének villámgyors tartalékos katonai karrierjének a hírét (volt, aki úgy kommentálta, hogy „örülünk, hogy alezredessé avanzsálta kedves párját. Eggyel több, aki a nép nyomorán emelkedik fel”, más meg egyenesen azt írta, hogy „Elena Ceaușescu pedig vegyészmérnök doktor volt. Csak úgy eszembe jutott...”), az azonban más kérdés, hogy elfogadható, s még inkább, hogy a jogszabályoknak megfelel-e öt hét tartalékos kiképzés után alezredessé kinevezni egy embert. 

Mindenesetre a Népszava kérdésére, hogy mitől lett alezredes, a Veres István kinevezéséért is felelős MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksággal az alábbiakat tudatta: „Veres István Úr önkéntes műveleti tartalékos katonaként alezredesi rendfokozatra szerződött. Ebben az állománykategóriában ez a rendfokozat megközelítőleg tükrözi a végzettségét, szakmai tapasztalatait, iskoláit, valamint a közjogi szerepét”.

Gondoltuk, azelőtt, hogy készpénznek vennénk ezt a magyarázatot, megkérdezünk valakit, aki ért ezekhez a dolgokhoz. Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter azonban nemes egyszerűséggel nevetségesnek nevezte a hivatalos magyarázatot. Mint kifejtette: az, hogy az alapkiképzés után valaki főtiszt legyen, semmilyen iskolai végzettség, vagy közjogi pozíció nem indokolja. Ez semmilyen szabályzatnak nem felel meg. Az alezredesi rendfokozatot olyanok töltik be, akiknek önálló és érdemi beosztásuk van, például zászlóalj parancsnokok, vagy műveleti parancsnokok. „Mivel ilyen beosztásba az államfő férje – remélem – nem kerülhet, nincs másról szó, mint kivagyiságról” – szögezte le.

Szekeres Imre elmondta, hogy pontos feltételei vannak az egyes rendfokozatok betöltésének, s ezek a tartalékosokra is vonatkoznak. ezektől nem is lehet eltérni, mert katonák életét veszélyezteti – hívta fel a figyelmet.

Mint cseppben a tenger, mutatja a felfuvalkodott elit magatartását” – szögezte le, s azt is hozzátette, hogy „divat a körükben az egyenruha hivalkodó viselete és a katonásdi”. Ezzel a viselkedéssel lejáratják azokat a katonákat, akiknek hivatásuk a szolgálat, és lejáratják saját magukat is. „De nem is az operett paródiák jelentik az igaz bajt” – mutatott rá. Hanem az, hogy állandóan a haderőfejlesztéséről nyilatkoznak, miközben semmi érdemi fejlesztés nem valósult meg 2010 óta. 

A rendfokozatok      

A laikusok számára nem mondanak túlságosan sokat a különböző rendfokozatok, így az sem, hogy hol helyezkedik el a „skálán” egy alezredes (egyébként igencsak a skála felső részén).

Rendfokozat nélkül: honvéd
Tisztesek: őrvezető, tizedes, szakaszvezető
Tiszthelyettesek: őrmester, törzsőrmester, főtörzsőrmester
Zászlósok: zászlós, törzszászlós, főtörzszászlós
Tisztek: hadnagy, főhadnagy, százados
Főtisztek: őrnagy, alezredes, ezredes
Tábornokok: dandártábornok, vezérőrnagy, altábornagy, vezérezredes, hadseregtábornok