DK: demokratikus konzultáció

Dr. Dávid Ferenc       2019. július 16. 11:56 2019. júl. 16. 11:56

„Ön szerint a DK európai parlamenti képviselői támogassák-e Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára?” – ezzel a kérdéssel fordult a Demokratikus Koalíció a nyilvánossághoz. A politikailag aktivitást mutató polgárok online rendszerben vasárnap éjfélig nyilváníthattak véleményt.

Megmondom őszintén, nagyon kíváncsi vagyok a gyors DK-s közvélemény kutatás eredményére és a párt elnökségének döntésére. Korábbi írásomban már jeleztem, hogy – tekintettel a másfél hónapos alkudozást követő helyzetre és az Európai Tanács von der Leyen asszonyt támogató határozatára – azt tartom célszerű és elfogadható megoldásnak, ha az Európai Parlament július 16-án megválasztja a német politikust a Bizottság vezetőjének.

Még nem ismerem a DK által lebonyolított vélemény-felmérő szavazás eredményét és a párt határozatát, tehát nem tudom, hogy a Demokratikus Koalíció brüsszeli képviselői - akik a Szocialisták és Demokraták frakciójának soraiban foglalnak helyet - segítik, vagy sem von der Leyen asszony elnökké választását.

1. Kifejezetten rokonszenves kezdeményezés volt a DK-szimpatizánsok megkérdezése. Véleményük tehát igazoltan fontos a párt számára, de a döntés felelősségét a DK Elnökségének kell vállalnia, és a testület vállalja is ezt.

2. Biztosan nem lesz a jövőben „rossz pont”, ha a legnagyobb EP-i ellenzéki magyar alakulat (4 fő) nem kontrázza meg a konzervatív politikus kandidálását, sőt szavazataival tevőlegesen hozzájárulhat a német politikus befutásához. Ez a kedvező kép hosszabb távon is megőrizhető.

3. Ursula von der Leyden támogatása esetén a FIDESZ sem indíthat a DK ellen ezen a címen újabb „nemzet árulói” kampányt, hiszen ha a 4 fős küldöttség – a kialakult erőviszonyok realitásához igazodva – a konzervatív ellenfél jelöltségét is képes támogatni, akkor bizonyítást nyer együttműködési szándéka, képessége.

4. Július 15-én (egy nappal a parlamenti voksolás előtt) európai szintű minimális bért és munkanélküli segélyt ígért von der Leyen asszony. Arra is utalt, hogy indítványozza egy új alkotmányossági mechanizmus bevezetését is, amelynek értelmében évente minden tagállamban vizsgálni fogják a jogállami normák maradéktalan betartását. Ez a szándéknyilatkozat figyelemre méltó és előre mutató és azt hiszem, hogy ez sokunk számára vonzó és elfogadható törekvés.