Donáth Anna: elképzelhető, hogy Polt Péter majd önként távozik

HírKlikk 2021. május 8. 15:00 2021. máj. 8. 15:00

„Polt Péter bizonyította, hogy mint főügyész megbukott, viszont mint politikai lojalista, ötösre vizsgázott” – fogalmazta meg a legfőbb ügyész teljesítményét a Momentum EP-képviselője a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában. Donáth Anna elmondta azt is, hogy pártja 2022 után elszámoltatásra készül, de ehhez nem egy momentumos főügyészre van szükség, hanem egy olyan főügyészre, aki üldözi a korrupciót.

„Fontos kimondani, ami a társadalom nagy részét zavarja. Például azt, hogy hatalomhoz közeli emberek elképesztő vagyonokra tesznek szert, míg az átlagemberek megélhetése bizonytalan” – mondta a Spirit FM műsorában Donáth Anna, amiről az atv.hu számolt be. A politikus hangsúlyozta, hogy nincs rendben, hogy egyesek közpénzből gazdagodtak meg.

„Nevén kell nevezni, mi történt, nem bosszúállás kell, ki kell beszélni dolgokat” – fogalmazott a politikus és hozzátette, hogy a következő kormánynak kötelessége felderíteni azokat az ügyeket, amelyeket jelenleg Polt Péter miatt nem vizsgálnak.

A momentumos EP-képviselő szerint a nulladik lépés egy kormányváltás esetén az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lesz, ebben a hat ellenzéki párt egyetért. Ezen felül jónak látnák a jó példák átültetését a hazai gyakorlatba, például azt, amit Románia csinál a korrupcióellenes ügyészség létrehozásával. Bár jelenleg több pozícióba is be vannak betonozva bizonyos emberek, de egy új kormány esetén kényelmetlenné válhatnak ezek a beosztások, így Donáth Anna el tudja képzelni, hogy Polt egy idő után saját maga álljon fel a legfőbb ügyészi székből, mert akkora lesz rajta a nyomás.

„Polt Péter bizonyította, hogy mint főügyész megbukott, viszont mint politikai lojalista, ötösre vizsgázott” – jegyezte meg az EP-képviselő és hozzátette, hogy ő nem egy momentumos főügyészt akar, hanem egy olyat, aki üldözi az ügyeket, és rámegy a korrupcióra.

Donáth Anna kifejtette azt is, hogy az elszámoltatás elmaradt a rendszerváltás után, de most a Momentum egy új rendszerváltozásra készül, mert a NER-t akarják leváltani és ezúttal nem marad el a számonkérés. A politikus kifejtette, hogy nem csak gazdasági, politikai értelemben is el kell számoltatni a felelősöket, hanem létre kell hozni olyan fékeket, amik minden politikai pártot és vezetőt korlátoznak, mivel „a korrupciónak nincsen színe”.

Forrás: atv.hu