Döntött a Kúria: a Hírklikk jogerősen pert nyert a közmédiával szemben

Csanádi Dávid 2020. augusztus 3. 14:19 2020. aug. 3. 14:19

Helybenhagyta a Kúria a Pécsi Ítélőtábla határozatát, amely szerint nincs helyreigazítási kötelezettségünk az MTVA-val szemben azért, mert helyet adtunk portálunkon Bródy János véleményének.

Továbbra sem kell a Hírklikknek helyreigazítást közölnie, amiért azt állítottuk, hogy a közszolgálati média betiltotta Bródy János „Ezek ugyanazok” című dalát.

Bár elsőfokon a Pécsi Törvényszék helyreigazításra kötelezte portálunkat, az ítéletet a másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla megváltoztatta, a Kúria pedig most jóváhagyta azt: tehát továbbra is érvényes, amit a másodfokú tanács kimondott: a „közlés, mint közérdeklődésre számot tartó, alkotmányos követelményeket érintő közvitában megjelenő, a ténybeli alapokat sem nélkülöző kritikus értékítélet védelemben részesítendő”. Ezzel akkor a bíróság azt mondta ki, hogy cikkünk tényeken alapult, és kritika volt a közmédiával szemben.

A minket beperelő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. azt kifogásolta, hogy 2019. augusztus 21-én megjelent cikkünkben idéztük Magyarország egyik legnépszerűbb előadójának, Bródy Jánosnak egy Facebook-posztját, ami így hangzott:

Már több mint egymillió nézettséget ért el a közszolgálati médiában betiltott dal. Köszönöm mindenkinek, akit érint.”

Ezzel a per lezárult, a Kúria határozata értelmében, az ítélet ellen felülvizsgálatnak helye nincs.

A másodfokú ítéletet követően, a Hírklikk jogi képviselője, dr. Litresits András úgy vélekedett, hogy a Pécsi Ítélőtábla következetes volt az Alkotmánybíróság egy korábbi döntéséhez és kimondta, hogy egyes médiumoknak joguk van kritizálni a közmédia működését, akár úgy is, hogy valakinek a Facebook-bejegyzését átveszik.

„Ez a médium most mi voltunk. Üzenjük a többieknek: a közmédiát kritizálni nem kell félnetek…” – írtuk akkor, és ez a Kúria döntését követően, továbbra is érvényes.