Dubaji stílusú felhőkarcolókat építenének Budapesten - a kormány előtt az elképzelés

HírKlikk 2023. november 24. 08:30 2023. nov. 24. 08:30

Magyarország fővárosa most ünnepelte 150. születésnapját: Budapest Buda, Pest és Óbuda egyesüléséből született 1873-ban. És mi lehetne jobb születésnapi ajándék, mint eladni egy fél kerületet emirátusi milliárdosoknak, hogy Dubaj-stílusú felhőkarcolókat emeljenek alig néhány kilométerrel a Hősök tere mögött – írja a Vsquare hírlevele.

Az elmúlt hónapokban Mohamed Alabbar emirátusi üzletember, a Burdzs Kalifa mögött álló ingatlanfejlesztő személyesen tárgyalt magas rangú magyar kormányzati tisztviselőkkel – állítja egy, a folyamatra rálátó, kormányközeli forrás a hvg.hu cikke szerint. Alabbar cége, az Emaar Properties most hivatalosan is licitál a Rákosrendező néven ismert területre, egy hatalmas állami tulajdonban lévő telekre, amelynek közepén egy lepusztult vasúti pályaudvar található (akik a Nyugati pályaudvarról vonattal járnak, nagyon jól emlékezhetnek a terület autentikus kelet-európai megjelenésére).

A forrás szerint az Emaar lényegében egy mini-Dubajt építene Budapest XIV. kerületében – egy egész magasházakkal teli negyedet, irodaházakkal és lakóépületekkel, köztük luxuslakásokkal.

Az új budapesti negyed koronaékszere egy 220-240 méter magas felhőkarcoló lenne, amely nagyjából olyan magas, mint a varsói Kultúra és Tudomány Palotája vagy a bécsi Donau City Tower 1 (jelenleg Budapest legmagasabb épülete a nemrég elkészült, 143 méter magas MOL Campus).

„Az Emaar lényegében maga az Egyesült Arab Emirátusok” – mondta az Orbán-kormányhoz közeli forrás. Magyar és emirátusi tisztviselők az utóbbi időben igen gyakran találkoztak, többnyire közvetlen befektetésekről és Magyarországnak nyújtott pénzügyi támogatásról tárgyaltak. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jelenleg is értékeli az Emaar ajánlatát, amelyet néhány hete az Orbán-kormány kabinetülésén is áttekintettek. Az Emaar, az MNV és a magyar kormány nem reagált a Vsquare megkeresésére, a budapesti főpolgármesteri hivatal pedig azt állította, hogy nem tudnak a projektről.

Forrás: hvg.hu