Dzsudzsákot csak a büntetés miatt zavarja a rasszizmus

Föld S. Péter 2019. szeptember 9. 11:25 2019. szept. 9. 11:25

Sorsdöntő mérkőzést játszik hétfőn este a szlovákok ellen a magyar labdarúgó válogatott.

Ha győzünk, megnyílik az út az Európa-bajnokságra, ha nem, akkor nehezebb lesz a dolgunk. Dzsudzsák Balázs csapatkapitány a vasárnap délutáni edzés előtt tartott sajtótájékoztatón társai nevében a beszédet intézett a szurkolókhoz:

„Először is mint csapatkapitány szeretném a csapat nevében megköszönni a szurkolóknak az eddigi mérkőzéseken nyújtott fantasztikus támogatásukat. Különleges meccset játszunk hétfő este, ezt azonban nemcsak mi tudjuk, hanem az Európai Labdarúgó-szövetség is, így kiemelten figyelik, mi történik a lelátón. Pláne hogy kaptunk már büntetést a közelmúltban. Éppen ezért nagyon bízunk abban, hogy pirotechnikai eszközök használata és rasszista rigmusok nélkül zajlik le a mérkőzés, mert ezekért az UEFA egész biztosan súlyos büntetést adna, márpedig nagyon fontos mindannyiunknak, hogy az Azerbajdzsán elleni meccsen is telt ház és a szokásos fantasztikus hangulat lehessen a Groupama Arénában. Emellett a legjobb az lenne, ha mindenki végig minket biztatna.”

Érthető a csapatkapitány aggodalma, a helyében mi sem volnánk nyugodtak. Tényleg nem volna jó, ha megint megbüntetnének bennünket. Fizettünk már eleget, szégyenkeztünk már sokszor a baromarcúak helyett. Azonban van valami, ami hiányzik Dzsudzsák Balázs szövegéből. Például az, amivel ki lehetne egészíteni az általa elmondottakat.

Kedves szurkolók! Nem a várható büntetés miatt kérlek benneteket arra, hogy hagyjátok abba a rasszista rigmusok kántálását. Sokkal inkább azért, mert véleményem szerint a rasszizmus bunkóság. Ugyanígy gondolják a társaim is. Hogy a gyűlölet idegen a normális tisztességes emberektől, a futballpályán ugyanis nem ellenségek, hanem ellenfelek vannak. A szlovák ugyanolyan nemzet mint a magyar, se jobb, se rosszabb nálunk, ha a szlovákokat szidalmazzátok, azzal nem bennünket segítettek, hanem a tisztességes magyarokat köpitek szembe. Azokra s tisztességes magyarokra hoztok szégyent, akik rendes magyar polgárai Magyarországnak és Európának. Kérlek benneteket, hogy ne csak az európai szövetség által kiszabható büntetés miatt próbáljatok meg ember módra viselkedni, hanem elsősorban azért, mert a rasszizmus, ahogy a futball világában mondani szoktuk, nem pálya.

Körülbelül ezt kellett volna még elmondania Dzsudzsák Balázsnak társai, a magyar labdarúgó válogatott nevében. Lehet, ezzel a szöveggel nem lett volna népszerű, de hát vannak dolgok az életben, a tisztesség például, a morál, hogy mást most ne említsünk, amelyek a népszerűségnél is előbbre valók.