Egy bíró, két ügy: Gyárfás és Portik

Németh Péter 2019. november 12. 15:39 2019. nov. 12. 15:39

Kedden délelőtt megkezdődött Gyárfás Tamás pere a Fővárosi Törvényszéken. Az első napon, az úgynevezett előkészítő ülésen az ügyész ismertette a vádiratot, jelesül azt, hogy megalapozottan állítja: Gyárfás kérte fel Portikot, hogy bízzon meg valakit Fenyő János meggyilkolásával, vagyis az egykori médiavállalkozó a felbujtója a bűnténynek, amelyet végül 1998-ban Josef Rohac hajtott végre.

Az ügyészség megismételte azt az ajánlatát, hogy ha Gyárfás Tamás beismeri tettét, akkor tizenkét év fegyházbüntetéssel zárulhat az ügy. A bíró kérdésére, miszerint beismeri-e a cselekedetet, a vádlott úgy válaszolt: nincs mit beismernie. Ügyvédje, Zamecsnik Péter, meghallgatva az ügyészi vádakat, azt kérte a bíróságtól, hogy dobja vissza a vádiratot az ügyészségnek, mivel a vád nem mondja el, mikor és hol, illetve hogyan adott Gyárfás megbízást Portiknak.  Így viszont védence sem tud mivel védekezni, amivel sérül a védekezéshez való alapjoga. Az ügyvéd egyúttal kérte az ügyészségtől azt is, hogy adjon választ azokra a kérdésekre, hogy Gyárfás hol, mikor, milyen módon adott megbízást Portiknak.

Ilyen válasz nem érkezett, maradt az alapvetően hangkazettákra épülő bizonyítás. Ezeken a kazettákon vannak a felvételek, amelyeket Portik titkosan készített a Gyárfással folytatott beszélgetéseken. (Az ügyvéd egyébként kérte a bíróságtól a titkos felvételek kizárást a bizonyítékok sorából.) Amúgy a védelem szerint a kazetták nem tartalmaznak olyan mondatokat, amelyek igazolnák, hogy Portik megbízást kapott volna a gyilkosság előkészítésére, sokkal inkább az érzékelhető, hogy csapdába akarja csalni provokatív mondataival Gyárfást. A védelemnek, tudtuk meg, vannak olyan információi, amelyek alapján Portik Tamásnak kifejezetten feladatul szabták, hogy megzsarolja, provokálja a Nap tv akkori elnökét.

A tárgyalás február 11-én folytatódik majd, és akár évekig is elhúzódhat. Külön érdekesség, hogy a Fővárosi Törvényszék bírája, Póta Péter tárgyalja Gyárfás ügyét, de ugyancsak ő viszi majd a Portik Tamás-féle, perújítás okán újraindított tárgyalást. Korábban Zamecsnik Péter annak adott hangot, hogy furcsa lesz a két ügy párhuzamos bonyolítása, sőt akadt olyan ügyvéd is, aki szerint kifejezetten törvénytelen lenne a megoldás, ha egyesítenék a két ügyet. Nos, ezt a problémát hidalták át úgy, hogy megmaradt a két ügy, viszont a bíró személye ugyanaz, így kikerülhetőek az átfedések, az eltérések. Mellesleg azért nem lehet egyesíteni a két esetet, mert Portikot már egyszer felmentették ebben az ügyben, és most a perújrafelvétel okán külön kell tárgyalni.