Egy év alatt megfeleződött a termőterülete: eltűnhet a mák Magyarországról?

HírKlikk 2023. december 11. 03:45 2023. dec. 11. 03:45

A mák a karácsony elengedhetetlen eleme, nehéz lenne elképzelni az ünnepeket egy kis mákos bejgli, rétes vagy éppen flódni nélkül. A képet beárnyékolja, hogy Magyarországon rohamosan csökken ennek a különleges alapanyagnak a termőterülete, ami egy év alatt megfeleződött, az ára pedig megduplázódott.

Az Agrárszektor cikke szerint a máktermesztés több fázisban kritikus: első a kelés, ami a március-áprilisi szárazságban probléma lehet. Mivel nem gyökeresedik mélyen, később is gond a csapadékhiány, kipusztul vagy olyan alacsony, gyenge marad, hogy lényeges hozam nem várható tőle. Ez már sokéves tendencia, ezért az utóbbi tíz évben igen erőteljesen az őszi vetésű fajták kerültek előtérbe.

A KSH adatai szerint a mák – beleértve az étkezési, ipari és takarmánymákot is – termőterülete az alábbiak szerint alakult az elmúlt években: 2018-ban 3272 hektár, 2019-ben 5531 hektár, 2020-ban 6761 hektár, 2021-ben 6546 hektár, míg 2022-ben 3359 hektár.

A KSH adataiból továbbá az is kiderült, hogy az étkezési mák ára az elmúlt években nem sokat változott: 2018-ben 1464,00 forint, 2019-ben 2096 forint, 2021-ben 2088 forint, 2022-ben pedig 2 309,00 forint volt. 2020-ban a koronavírus miatt nem állnak rendelkezésre pontos adatok.

Jelenleg a hazai I. osztályú mák 1400-1500 forint a Nagybani piacon, az import I. osztályú pedig 1200-1500 forint között érhető el. A Tescoban a darált, 200 grammos kiszerelés 729 forint, az étkezési 200 grammos 469 forint, míg az őrölt cukrozott mák 659 forint. Az Auchanban az étkezési mák 599 forint (200 gramm), a 250 grammos máktöltelék pedig 619 forint.

A klímaváltozás egyértelműen hatással van a máktermesztésre, mert az egyre szárazabb tavaszi időjárás miatt a tavaszi mák kelése bizonytalan. Az időben leesett csapadék azért nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik. Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a máktermésnek, hiszen ennek következtében terméskötődési problémák léphetnek fel. Pontosan ezek miatt növekedett az elmúlt években az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké csökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.

Forrás: Agrárszektor


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom