Egy év alatt megnégyszerezte bevételét Mészáros Lőrinc egyik cége

HírKlikk 2020. április 10. 10:52 2020. ápr. 10. 10:52

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján 2019. évi IFRS szerinti egyedi és konszolidált éves jelentését az Opus Global Nyrt. A vállalatcsoport működési bevétele közel négyszeresére, 210 milliárdra növekedett a 2018-as bevételi mutatókhoz képest. Erről az Opus Global közleményben tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.

A Konzum Nyrt. tavaly félévi beolvadásával jelentősen átalakult az Opus Global Nyrt. portfólió szerkezete. Ezzel együtt, fundamentálisan is megerősödött, amelynek köszönhetően, a cégcsoport konszolidált saját tőkéje 287 milliárd forint fölé nőtt.

Az Opus Global Nyrt. konszolidált szinten 210 milliárd forintos működési bevétele mellett, több mint 24 milliárdos EBITDA-ról számolt be 2019. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében. Vagyis a cégcsoport működését minősítő reprezentatív mérőszám, az EBITDA-mutató mértéke a vizsgált időszakban nem csupán a tavalyi negatív, de még a 2018-ra vonatkozó PROFORMA eredményhez képest is jelentős, több mint kétszeres növekedést ért el – írták.

Az Opus-csoport konszolidált saját tőkéje 287,5 milliárd forintra emelkedett, mérlegfőösszege pedig a 2019. év végével az egy esztendővel ezelőtti 576,7 milliárdról, 646,2 milliárd forintra nőtt.

A Konzum Nyrt. Opus Global Nyrt.-be történő beolvadása meghatározó változásokat hozott nemcsak az Opus Global Nyrt. portfóliójának szerkezetében, hanem fundamentumában, értékében és szervezeti felépítésében is. A szervezeti átalakítások során, megszüntették a párhuzamosságokat, funkció-összevonások történtek, ezáltal egy költségkímélőbb és átláthatóbb működést valósított meg a vállalatcsoport. A részvénytársaság kibővült portfóliójának megfelelően, stratégiai divíziók alakultak, és kijelölték azok fejlődési irányait – közölték.

A 2019. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésben teljes átfogó jövedelemként kimutatott 34,3 milliárd veszteségből -29,4 milliárd forint a megszűnő tevékenységek eredményéből keletkezett.

A csoport az IFRS standardok alapján, a megszűnő tevékenységek közé sorolta a 2020-ban eladásra került energetikai társaságok eladásához kapcsolódó tételeket, amelyek jelentős veszteséget generáltak a teljes átfogó jövedelemben. Mint ismert, az Opus Global Nyrt. 2019. év végén megállapodást kötött a Magyar Villamos Művek Zrt.-vel a Status Power Invest Kft. 55,05 százalékban tulajdonolt üzletrészének értékesítéséről, amely értékesítési folyamat március 26-án lezárult.

Mindezek mellett, azonban az Opus Global Nyrt. mint anyavállalat az egyedi éves IFRS szerinti beszámoló alapján, 2019-ben több mint 7,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el.

A társaság igazgatósága szerint, az Opus Global Nyrt. stabil pénzügyi és piaci helyzetben működik, a meglévő fundamentumok eredményessége határozza meg a következő év gazdasági stabilitását. A koronavírus okozta válsághelyzetben az első hónap tapasztalatai azt mutatják: tőkeerős társaságként, további kivételes előnyük származhat a diverzifikált portfólióból – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI