Egy unorthodox megoldás: a NATO gesztusként ajánlja fel Putyinnak a kivonulást Magyarországról

HírKlikk 2023. augusztus 18. 17:15 2023. aug. 18. 17:15

Legfőbb ideje, hogy a NATO felajánlja Putyinnak, hogy kivonul legalább egy kelet-európai volt kommunista országból, Magyarországról – ezt vetette fel az amerikai The Globalist portál „A NATO és az Orbán-exit” című cikkében. Mindezt az ukrajnai háború befejezése érdekében tett gesztusként – írja a szerző. Ez elegendő lenne a sok túlságosan hiszékeny magyar felébresztéséhez.

A Szaúd-Arábiában augusztus elején tartott béketalálkozóval indít a cikk, megállapítva: azóta egyre több szó esik az ukrajnai háború tárgyalásos befejezéséről, de a felek álláspontja nagyon távol áll egymástól. Az orosz fél feltételeit Marina Zaharova, a külügyminisztérium szóvivője közölte a hatóság honlapján. Eszerint a nyugati államoknak meg kell szüntetni a fegyverszállításokat Ukrajnának, Ukrajnát demilitarizálni kell, nem válhat nukleáris hatalommá, és nem csatlakozhat szövetséghez. Ezen túl el kell ismerni öt ukrajnai terület orosz annektálását, és meg kell tagadni Ukrajnától az Azovi-tengerhez való hozzáférést.

E feltételek egyike sem fogadható el Kijev számára, és a jelek szerint ezeket azzal a céllal dolgozták ki, hogy Oroszországban maximálisan pozitív fogadtatásra találjanak – mutat rá a The Globalist. Merthogy Ukrajna ezzel területet és lakosságot veszítene, ráadásul újra orosz gyarmattá válna, ami volt is, évszázadokon át, egészen a Szovjetunió összeomlásáig. Emellett ha egyszer mégis merne nem engedelmeskedni Moszkvának, nem lenne sem hadserege, sem fegyvere az ellenálláshoz.

A szabott feltételek irreálisak, de mégis engedékenyebbek annál, mint amit Putyin 2021-ben, a háború kezdete előtt fejtett ki, és amelyben azt követelte, hogy a NATO térjen vissza az 1997 előtti státusába, nevezetesen oda, amikor a balti államok és a többi volt szocialista ország még nem csatlakozott. Igaz, akkor Putyin még azt hitte, hogy hetek alatt beveszi Ukrajnát, a világ pedig még félt a „remek” hadseregétől.

„A NATO-nak azonban talán Putyin kedvére kellene tenni. Vissza kellene térni a régi ultimátumhoz, és jelezni kellene a jó szándékot egy gesztussal, hogy beindítsa az alkudozást. Fel kellene ajánlani az orosz elnöknek, hogy a szervezet kivonul legalább egy volt szocialista kelet-európai országból, nevezetesen Magyarországról” – javasolta a szerző. „Orbán Viktor már régen afféle mini-Putyin mindenben, kivéve a derékbőségét. Személyes és választási előnyei érdekében pimaszul kiaknázza a magyar emberek történelmi sértődöttségét. A hatalom örök megtartásához eszközként használja fel a magyarok látens antiszemitizmusát, és romaellenes rasszizmusát. Putyin-féle kleptokráciát épített ki, amelyben lényegében az EU pénzéből gazdagon jutalmazza a szűk köréhez tartozó haverjait” – áll a cikkben.

Orbánnak tulajdonképpen örülnie kellene annak, ha kikerülne a nyugati szövetségből, és megtérhetne a jó öreg Varsói Szerződéshez. A lépés lényegi célja azonban egészen más lenne: alighanem maga az ajánlat, hogy Magyarországot visszaadják Moszkvának, elegendő lenne a sok túlságosan hiszékeny magyar felébresztéséhez. A magyarok bizonyosan nem akarnák, hogy a Putyin katonái által Bucsában, Mariupolban és máshol Ukrajnában véghez vitt háborús bűnök a magyar falvaikban és városaikban ismétlődjenek meg.

„Orbán Viktor örök egoista szélkakast és önmagasztalót rá kellene kényszeríteni, hogy ne legyen egyszerre Putyin haverja, a NATO tagja és közben tovább kapja a pénzt az unióból. Ha a NATO nyomást gyakorolna rá, sietve vissza kell térnie a Nyugathoz, ha pedig nem teszi, akkor a magyaroknak kell elérni, hogy csomagoljon” – írta a szerző.