Egyszer csak majd elfogyunk

HírKlikk 2023. szeptember 20. 16:20 2023. szept. 20. 16:20

A világ népessége a jelenlegi, mintegy 8 milliárd után a 2080-as évekre várhatóan eléri a 10 milliárdot. Utána azonban csökkenni fog, ami veszélyt jelent a következő nemzedékekre: kevesebb ember kevesebb dolgos kezet, kevesebb találmányt, kevesebb haladást jelent majd – figyelmeztetett az ENSZ.

A The New York Times elemzése szerint földünk lakosságának többsége már olyan országban él, ahol két felnőttre két, vagy annál kevesebb gyermek jut. Az Egyesült Államokban egy nőre átlagosan 1.66 gyermek esik, Európában 1.5, Kelet-Ázsiában 1.2, Latin-Amerikában 1.9. 

Brazíliában és Chilében 20 éve csökken a lakosság a születések alacsony száma miatt – Thaiföldön 30, Kanadában, Németországban és Japánban már mintegy fél évszázada. Emellett a számok azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol kettőnél kevesebb szülés jut egy nőre, soha nem sikerült magasabb arányt elérni, bármilyen módszerrel is próbálkoztak. A lakosság várhatóan világszerte nemzedékről nemzedékre tovább csökken majd, mert az emberek úgy vélik: a kisebb család a célszerűbb, 1-2 gyerekkel, sokan egyáltalán nem akarnak utódot s persze lesznek 3-4 gyerekes famíliák is. A számok azonban azt egyértelműen mutatják, hogy a további csökkenés elkerülhetetlen – s még az az előnye sincs, hogy mérsékelné az éghajlatváltozás súlyos következményeit. A világ jövendő, minden eddiginél nagyobb lakossága csak 2080 után kezd majd csökkenni, s így még 2100 után is magasabb lesz a jelenleginél.

Szakértők óvják a politikát attól, hogy a maguk céljaira használják ki a népesség alakulásának kérdését, vagy kényszer-intézkedésekhez, így az abortusz eltiltásához folyamodjanak. A tapasztalatok szerint ilyen, az alapvető emberi jogokat korlátozó rendszabályok sem segítenek.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom