Elbocsájtás Futbóliában

Dr. Dávid Ferenc       2020. március 29. 13:16 2020. márc. 29. 13:16

Az uruguayi labdarúgó-szövetség a szombati napon hivatalos tájékoztatás formájában jelentette be, hogy az összes válogatott-beli stábtagot azonnali hatállyal elbocsájtja a koronavírus-járvány által kialakult helyzet miatt. Még a 73 éves szövetségi kapitánytÓscar Tabárezt is. A hivatalos közleményben az áll: „A végrehajtó bizottság döntése szerint, a jelenlegi egészségügyi válság miatt, a szövetség valamennyi tevékenységét leállítja. A döntéseket az intézmény jövőbeni működésének érdekében volt szükséges meghozni.” A helyi média szerint, ez a döntés csaknem 400 ember munkáját érinti, köztük a kapitányét. Arról pedig egyelőre nem szól a fáma, hogy a járvány esetleges elmúlásával a most elbocsátott dolgozók visszatérhetnek-e korábbi állásukba. (fociklub.hu)

A hazánknál másfélszer nagyobb területű Uruguaynak 3,5 milliós lakosa van, az egy főre jutó GDP-je hozzávetőlegesen a magyar kétharmada. Kicsi és közepesen fejlett ország, de igazi futball-nagyhatalom. Kétszeres világbajnok (1930, 1950), 2010-ben világbajnoki elődöntőt játszott a csapat, 2011-ben megnyerte a Copa Americát. Az edzői padon 2006 óta a világhírű edző, Óscar Tabarez ül, akit hazájában istenként tisztelnek, és akit a nép egyszerűen csak az El Maestro névvel illet. A lakosság kétharmada római katolikus, a labdarúgás híveinek/hívőinek aránya legalább ugyanennyi. Világhírű klubcsapatot is vannak Uruguayban: a Penarol, a Nacional és a River Plate neve minden igazi fociszurkoló fülében ismerősen cseng. És ne feledkezzünk meg a közeli múlt és jelen sztárjairól: Diego Forlán, Luis Suárez és Edinson Cavani sokat tettek a kis ország labdarúgásának sikeréért, és természetesen ők is nagyon népszerűek otthon és szerte a világban. Na, ebben az országban bocsájtották el a labdarúgó válogatottat szolgáló teljes stábot.

Vasárnap reggeli adatok szerint, Uruguayban 304 főre emelkedett a regisztrált koronavírusban fertőzöttek száma. Nálunk ez az érték ugyanekkor 408. Nemzetközi összehasonlításban mindkettő alacsonynak minősíthető, és ezért meglepő, hogy egy olyan országban léptek határozottan a szövetség vezetői, ahol van igazi labdarúgás és ennek megfelelően, „szent ügy” a foci. (Ez Brazíliában és Argentínában is így van). Mielőtt valaki félreértené rövid jegyzetemet, hangsúlyozom: egyetlen MLSZ alkalmazott elbocsátását sem szorgalmazom, természetesen nem kívánom, hogy az ott dolgozók az utcára kerüljenek. Csak arra kívántam felhívni a figyelmet (és ettől lett az uruguayi szövetségi döntés és az elbocsátás világhír), hogy egy olyan államban intézkedtek szokatlanul, ahol a honi labdarúgás valóban közügy, és nem csak pár tízezer ember és néhány politikus szórakoztatását szolgálja. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2019. decemberi rangsorolása szerint – Belgium, Franciaország, Brazília és Anglia után – Uruguay a világ ötödik legjobb nemzeti válogatottja. Magyarország ezen a listán az 52. Az uruk tudásáról a közeli múltban mi is meggyőződhettünk, hiszen 2019. november 15-én (a Népstadion újraavatóján), Uruguay válogatottja félgőzzel verte a magyar nemzeti tizenegyet.

Köztudott, hogy Uruguayban a focin kívül szinte nincs is más sportág, a labdarúgás egyeduralkodása sérthetetlen. Mondható, hogy a foci iránti szeretet vallásértékű. Mindezeket azért írtam le, hogy felhívjam a figyelmet a rangsorolás fontosságára. „Békeidőben” az igazi labdarúgás mindent megelőzhet (különösen Latin-Amerikában), de ha válsághelyzet van, akkor a racionális döntések kerülnek előtérbe. És ez így helyes.

Ide most pozitív hangvételű  befejezés illik: a dél-amerikai szövetség dolgozói – reméljük csak ideiglenesen – ugyan elvesztették állásukat, de a színvonalas uruguayi foci nem veszhet el és a válság utáni időszakban újra megszokott fényében tündökölhet.