Életfogytiglanra ítélték a brit tinédzsert, aki ledobott egy gyereket a Tate Modern tetejéről

HírKlikk 2020. június 26. 18:04 2020. jún. 26. 18:04

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte pénteken a londoni központi büntetőbírság azt a fiatal férfit, aki tavaly – még kiskorúként, 17 évesen – ledobott egy hatéves francia kisfiút a londoni Tate Modern képzőművészeti galéria tetőteraszáról.

Jonty Braverynek 0 a végzés szerint – legalább 15 évet kell rács mögött töltenie, de az eljáró bíró a pénteki ítélethirdetés után közölte: nem hiszi, hogy Bravery valaha is szabadlábra kerül, mivel minden szakértői vélemény szerint, súlyos veszélyt jelent másokra.

Bravery tavaly augusztusban a kortárs brit és nemzetközi képzőművészet alkotásait bemutató, erőműből átalakított Temze-parti galéria tizedik emeleti kilátóteraszáról dobta le a francia kisfiút, aki a 30 méterrel lejjebb lévő ötödik emeleti teraszra zuhant.

A gyermek – akit a brit hatóságok nem neveztek meg – életben maradt, de gerinctörést és súlyos agyi vérzést szenvedett, mind a négy végtagja eltört és jelenleg folyamatos, teljes körű gondoskodásra szorul.

A tárgyaláson elhangzott, hogy Bravery súlyos mértékű autizmusban szenved, az ítéletben idézett szakértői vélemények alapján, azonban ez sem magyarázza tettét.

A vádirat szerint, Bravery gondozói felügyelet alatt állt, és már két éve kijelentette, hogy valakit „nagyon magasról" le akar dobni.

A BBC közszolgálati médiatársaság és a Daily Mail konzervatív napilap közös vizsgálata alapján, a gondozást ellátó cég egyik alkalmazottja rögzítette is a beszélgetést, amelyben e kijelentés elhangzott, ám 2019-től az addig napi 24 órás felügyelet alatt tartott Bravery egyedül is eltávozhatott a gondozó intézményből.  

A biztonsági kamerák felvételei szerint, a bűncselekmény napján először a legmagasabb londoni felhőkarcoló, a galériától nem messze emelkedő The Shard tetejére próbált feljutni, de a borsos belépődíjat nem tudta kifizetni.

Ez követően ment fel a Tate Modern tetőteraszára, ahol több gyermeknek is a nyomába szegődött, míg végül a korlát mellett álló francia kisfiút kapta fel és dobta a mélybe, majd nevetgélve mondogatta a gyermek pánikba esett szüleinek, hogy „igen, őrült vagyok".

A bírósági tárgyaláson Bravery elismerte az emberölés kísérletének vádját.

Forrás: MTI/Hírklikk