Elkezdődött annak a 10 ezer tesztnek a kiszállítása, amit a főváros ajánlott fel a kerületeknek

HírKlikk 2021. április 15. 11:12 2021. ápr. 15. 11:12

10 ezer tesztet ad a főváros a kerületeknek az óvodák és az iskolák nyitása előtt.

Elkezdődött annak a 10 ezer tesztnek a kiszállítása, amit a főváros ajánlott fel a kerületi önkormányzatoknak, hogy az óvodák és az iskolák megnyitása előtt tesztelni tudják a pedagógusokat és a diákokat. Szerdán Havasi Gábor fővárosi egészségügyi tanácsnok vitte el a teszteket Soproni Tamáshoz, a VI. kerület polgármesteréhez, Baranyi Krisztinához, a IX. kerület polgármesteréhez és Horváth Csabához, a XIV. kerület polgármesteréhez.

Karácsony Gergely főpolgármester még hétfőn egyeztetett többek között pedagógus és szülői szervezetekkel is, illetve Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetőjével az április 19-i iskolanyitással kapcsolatban. A Fővárosi Önkormányzat már korábban is 50 ezer ingyenes tesztet biztosított a fővárosi lakosság és a kerületek számára, de meghallgatva az aggodalmakat, a főváros úgy döntött, hogy még 10 ezer tesztet az iskolakezdés előtt átad a kerületi önkormányzatoknak, hogy ezzel szűrhessék a diákokat és a pedagógusokat.

Az Ipsos áprilisi közvélemény-kutatása szerint Budapesten a legkisebb a bizonytalanság és a legmagasabb az oltási szándék (77 százalék, szemben a 21 százalék elutasítóval). A fővárosban a legmagasabb az átoltottság is. Ugyanakkor továbbra is aggasztó a járványügyi helyzet, tegnapról mára 5307 új fertőzött van, elhunyt 256 beteg.

Forrás: MTI-OS