"Elk*rták": a Budapest Film közleménye a Gyurcsány-film bemutatója kapcsán

HírKlikk 2021. szeptember 28. 07:07 2021. szept. 28. 07:07

Mint ismert, Kálomista Gábor producer Gyurcsány Ferencet okolja azért, mert a fővárosi mozik nem tolonganak a 2006-os események apropóján elkészült úgynevezett „Gyurcsány-film”, az Elk*rtuk vetítéséért. A vádakra válaszolt a Budapest Film vezérigazgatója.

Kálomista nemrég egy nagyinterjúban azon búsongott, hogy még 15 év elteltével is a DK-elnök szelleme lebeg a kulturális közélet felett is, mivel szerinte a forgalmazó Budapest Film Zrt-t (is) Gyurcsány irányítja. Véleménye szerint a filmmel semmi probléma sincs, mindössze azt szabotálják titokzatos erők Gyurcsány irányításával, hogy a mű eljuthasson a mozikba.

Bizonyára az utolsó Donald Craig megszemélyesítette, egy éves csúszás után bemutatott James Bond-film is ennek a Gyurcsány-szabotázsnak a része, mivel a régóta és nagy érdeklődéssel várt szuperprodukció most került a mozikba, talán több figyelmet kiváltva, mint Kálomista kétes indíttatású és értékű alkotása.

Ezzel szemben Kálomista úgy nyilatkozott a Gyurcsány-filmről, hogy „ha én mozis lennék, egy hétig csak ezt játszanám. Nem azért, mert tetszik, vagy nem tetszik a tartalma, hanem azért, mert látom, milyen kampány előzte meg, milyen közérdeklődésre tart számot, tehát meg fogják nézni az emberek.”

Minderre a megszólított, sőt, meggyanúsított Budapest Film Zrt. vezérigazgatója, Liszka Tamás az alábbi közleményében reagált:

„A napokban a hazai közvéleményt jelentősen megosztó téma lett egy új magyar film mozibemutatójának ügye. A Budapest Film az alkotás sillabusza és előzetese alapján, a teljes film ismerete nélkül is a kezdetektől legnagyobb mozijában napi legalább egy, főműsoridős vetítésre tett vállalást az idei év egyik legsűrűbb műsorhetén, következetesen hozzátéve, hogy a további vetítések meghirdetéséről a közönség valós érdeklődése alapján fog dönteni.

A gyártó a nyilvánosságban – a moziszakmában példátlan módon – azzal vádolta meg a mozihálózatot, hogy politikai utasításra, szándékosan hátrányos helyzetbe akarná hozni a filmet. Ezt a leghatározottabban visszautasítottuk.

Az „Elk*rtuk" október 22-től induló vetítéseire a mai naptól megnyitottuk a jegyelővételt. Készen állunk rá, hogy amennyiben az előzetes érdeklődés indokolttá teszi, akár már a premier hetére is további előadások elővételét hirdessük meg.”

Forrás: Hírklikk