Előre szól a NAV, mégis szabálytalankodnak

HírKlikk 2019. augusztus 20. 18:31 2019. aug. 20. 18:31

Július közepén indított ellenőrzéssorozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Balatonon és környékén. A most zárult akció során több mint 110 millió forintnyi bírságot szabott ki összesen.

A revizorok több mint 3000 ellenőrzést végeztek, amelyek 25 százalékában találtak valamilyen szabálytalanságot, vagyis minden negyedik vállalkozónál volt valami hiba, ismertette Kis Péter András adószakmai szóvivő az InfoRádióban.

Ahogy hagyományosan, úgy most is volt, aki elfelejtett nyugtát adni, illetve megpróbálta eltitkolni a bevételét, volt aki feketén alkalmazott munkavállalót, de akadtak az online pénztárgépekhez kapcsolódó szabálytalanságok is.

Mindez annak ellenére, hogy az adóhivatal előre meghirdette az Adótraffipax rovatában a balatoni akciót, jegyezte meg a szóvivő. Az ellenőrzéssorozat közben kiszabott mulasztási bírságok összege megközelíti a 115 millió forintot. Ahogyan idén, úgy tavaly is minden negyedik, minden ötödik ellenőrzés esetében találtak valamilyen szabálytalanságot a hatóság emberei.

A Nemzeti Adó- és Vámhatóság ellenőrzései állandó jelleggel, kockázatelemzés alapján történnek. Így amennyiben azt tapasztalják, hogy vannak olyan vállalkozások, amelyek kockázatot hordoznak magukban, akkor ők számíthatnak vizsgálatra, de ahol korábban problémát tártak fel, ott is feltűnhetnek ismét az ellenőrök, hívta fel a figyelmet Kis Péter András.