Elsöpörheti a franciák büszkeségét a koronavírus

HírKlikk 2020. május 23. 20:00 2020. máj. 23. 20:00

Veszélyben a Renault autógyártó vállalat. Partnercége, a Nissan több mint 20 ezer dolgozó elbocsátását tervezi Japánban. A francia állam pedig egyelőre még nem egyezett bele abba az ötmilliárd eurós kölcsönbe, amellyel megmenthetnék a vállalatot – számol be a történtekről az euronews.com.

A francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire egyelőre garanciákat vár az autógyártó cégtől:

„Realistának kell lennünk, ebben a gazdasági válságban mindig igazat mondtam a francia embereknek. Soha nem titkoltam a válság súlyosságát, és a Renault helyzetének súlyosságát sem fogom. De azt is tudom, hogy a Renault-nak kivételes forrásai és technológiái vannak, motivált alkalmazottai, és ügyes dolgozói. Szóval a Renault magához térhet, és magához is fog térni.”

Sajtóértesülések szerint, a Renault több franciaországi gyárát is bezárhatja, a többi között a cég legfontosabb üzemét a Párizstól északra található Flins-ben. Botrányok is megtépázták az autógyár jó hírét, miután 2018-ban letartóztatták a Nissan-Renault-Mitsubishi autóipari szövetség vezérigazgatóját. A sikkasztással vádolt Carlos Ghosn botrányának idején, ráadásul a vállalat eladásai is pangtak.

Az autógyártók jelenleg a koronavírus-járvány miatti kereslethiánnyal küzdenek. A Renault és a Nissan két évtizede szövetkeztek – új stratégiájukat jövő hét szerdán tervezik bemutatni.

 

Forrás: Hírklikk