Eltüntette a kormányt dicsőítő videót a Turisztikai Ügynökség

HírKlikk 2021. február 21. 12:25 2021. feb. 21. 12:25

Már zárt körben sem érhető el az a videó, amelyben a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója mondta el, mennyire sokat segített az ágazaton a kormány és milyen keveset tett Brüsszel. Guller Zoltán a kormánynak küldött hálálkodást azután tette nem nyilvánossá, hogy 11 like-ot és 1100 dislike-ot gyűjtött be a Facebookon. Később már nem lehetett látni a reakciókat, ám vasárnapra a videó teljesen eltűnt.

Az eltüntetett videóban a Telex cikke szerint Guller úgy fogalmazott, „Az elmúlt hónapok bizonyították, hogy ebben a harcban egyedül vagyunk. Csak magunkra tudunk számítani. Brüsszelben csak tanácskoznak. Egyik bizottsági ülés követi a másikat, de egyetlen olyan intézkedés, ami a magyar vállalkozásokat segítené, nem született. Nem jön segítség Budapestről sem. Pedig ideje volna Bécs, Prága, Berlin vagy éppen Róma önkormányzatától tanulni, és pénzzel, kedvezményekkel vagy legalább valamivel segíteni a turisztikai vállalkozásokat. Az összefogás, a közös gondolkodás, a segíteni akarás helyett sokszor csak hamissággal, fenyegetéssel, hazugsággal, mostanság pedig bojkottal találkozunk.” 

A kormányfő lánya, Orbán Ráhel szakmai segítségét is igénybe vevő MTÜ vezetője azt is elmondta benne, hogy „A járvány miatt elképesztő ütés érte a magyar gazdaságot, azon belül is a turizmust. A kormány azonban az első pillanattól ott állt önök mellett. Mi adóemelés helyett adót csökkentünk, és támogattunk és támogatunk mindenkit, akit tudunk.”

Ezek a szólamok különösen szembeszökőek, amikor korábban kiderült, hogy

  • a balatoni vendéglátóhelyek közül Laposa Bence érdekeltségei kapták a legtöbb támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, miközben ő a szervezet tanácsadója, és a hírek szerint ő tett javaslatot a támogatottak névsorára is;
  • majdnem hatszor akkora vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg a belügyminiszter bizalmasaihoz került lovasberényi kormányüdülőre, mint amennyiért az állam eladta a hotelt;
  • milliárdokat osztottak szét titokban úgy, hogy bőven jutott közpénz kormány-közeli üzletembereknek;
  • Orbán falujába és a Mészáros-féle kempingre is jut a titokban osztott állami pénzből;
  • egy volt focista megalapította első cégét, megpályázott nyolc milliárd forint állami támogatást, és meg is kapta.