Elutasítja a szakképzési törvény módosítását az MSZP

HírKlikk 2019. november 6. 20:32 2019. nov. 6. 20:32

Az MSZP nem tudja elfogadni a szakképzés jövőjének újabb toldozgatását-foldozgatását, de már régóta több olyan dinamikusabb oktatási programjavaslata is van, amivel biztosítható lenne a jövő – erről beszélt Hiller István az MSZP országgyűlési képviselője, vezető oktatáspolitikusa, kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A szakképzési törvény fejetlen, sokadszori módosítása során most éppen belátja a kormány, hogy mégis az MSZP és a haladó politikusok által régóta mondott tudásalapú társadalomra van szükség. Egyes súlyos intézkedések miatt azonban a beterjesztett javaslatot, módosítók hiányában, az MSZP egyelőre még nem tudja megszavazni, mondta Hiller István. „Helyesen tiltakoznak a szakszervezetek, hogy úgy akarják a pedagógusokat a rendszerből kivásárolni, hogy föladják közalkalmazotti státuszukat” – jegyezte meg.

Másrészt az MSZP határozott ígérete a választóknak, hogy a tankötelezettséget 18 évre visszaállítják, hiszen óriási bajt okozott a kormány ennek eltörlésével: most már több, mint 100.000 fiatal van Magyarországon, akiknek kilátástalanná tették a jövőjét, hangsúlyozta a szocialista politikus.

A harmadik problémaként a közismereti tárgyak elégtelen volta kapcsán, az általános műveltség emelését, jövőképessé tevését említette. „Ez arról szól, hogy vajon fölkészítünk-e téged arra, hogy ha 10 év múlva technológiaváltás lesz, akkor megérted-e majd?”

A szakképzési törvényt módosító javaslat indoklásából Hiller példaként említette, hogy – több mint meglepő módon – annak szövegezésében az áll, hogy célja, hogy „elősegítse a tudásalapú társadalom kiépítését.” „Boszorkánynak égették meg az elmúlt 8-9 évben, aki ezt tudásalapú társadalomnak mondta!” – tette hozzá az oktatáspolitikus, aki szerint az MSZP által a jövőbe vezető, régóta hirdetett, további elvekből is csepegtetett a kormány a régi szakképzési törvényt módosító törvényjavaslatba, mint például az é1ethosszig tartó tanulásból, vagy differenciált oktatásból. „Kreatív szaktudás! Maga a szó, hogy kreatív… már ha ezt kiejtettük, félig bűnösként tekintettek ránk. Megrezdült a rendszer. Elvesztették azt a hitüket, hogy ők legyőzhetetlenek!”

Az ellenzéki képviselő elmondta, hogy már lépten-nyomon látható, hogy a politikai erőviszonyok kiegyenlítettebbé váltak, így a parlamenti patkóban ülve is szembetűnő. „Mindenki volt már ilyen helyzetben, munkahelyen, baráti környezetben, amikor érzi, hogy valami változik.” Hozzátette, természetesen, attól, hogy az „igazság elkezdett utat törni”, még nem egyenes az út, azonban „lehetségessé vált!” Ennek eredményét pedig véleménye szerint nagyon hamar meglátjuk majd, akár egy bő év múlva is.

Forrás: Hírklikk