Én Niedermüller Péterre szavaznék

Lendvai Ildikó 2019. szeptember 9. 19:47 2019. szept. 9. 19:47

Jubileum van! Kósa Lajos körülbelül ötvenedjére jelentette be, ezúttal Kötcsén, hogy "az ellenzéki együttműködés összeomlott". Ez valami fordított Kőmíves Kelemen-történet lehet. Kósa minden áldott nap boldogan kihirdeti az összeomlást, majd másnap ránéz a megyei jogú városok és a budapesti kerületek nagy többségére, és bánatosan konstatálja, hogy mégsem. Így mindig elölről kell kezdenie a bejelentést.

De van, ahol valóban van dilemma. A legnehezebb talán az erzsébetvárosiaknak. Velük együtt én is nyugtalanul figyeltem korábban a Hunvald György elleni eljárást: világos volt, hogy sok szempontból kirakatper folyik, amely nem alkalmas az igazság kiderítésére. El sem tudom képzelni, hogyan éreznék az ő helyében két és fél év letartóztatás után, mit hagy ez az emberben.

De azt tudom, hogyan szavaznék, ha 7. kerületi lennék. És még ha rosszul esne is neki, hiszen sokáig egy pártban dolgoztunk, és őszintén kívánom személyes sorsa jobbra fordulását, most nem rá. Mert ezen a választáson nemcsak arról van szó, hogy hívják majd a polgármestert. Arról is, erősítjük vagy gyengítjük-e a rendszert, amely többek között kirakatperekkel dolgozik. És amelyik, ha tovább erősödik, a Hunvaldnál és másoknál kipróbált gyakorlatot éppen most akarja majd általánossá tenni a közigazgatási bíróságok segítségével. Én ez ellen a rendszer ellen szavaznék, mert ez fojtogatja az önkormányzatokat is. Azt pedig megtanultuk, hogy vele szemben, valóban rendszerszintűen csak a demokratikus erők együttműködése rúg labdába. Minél szélesebben, minék több helyen, később majd országosan is. A választás arról is szól: akarunk-e ilyen szövetséget.

Én akarok. Ezért szavaznék most a közös jelöltre, Niedermüller Péterre, ráadásul nyugodt szívvel, mert okos ember és hibátlan demokrata. És főleg azért, mert nem akarom, hogy ez a rendszer tovább erősödve újabb áldozatokat produkálhasson. Sem az igazságszolgáltatásban, sem a szociális kiszolgáltatottságban, sem máshol.