Engedjék el az egyetemistáknak a tandíj felét!

HírKlikk 2021. február 6. 08:37 2021. feb. 6. 08:37

100-120 ezer fiatalnak, illetve ugyanennyi családnak segítene az MSZP javaslata, hogy erre a félévre engedjék el a diákoknak az egyetemi tandíj legalább felét – mondta Harangozó Tamás, a szocialisták parlamenti frakcióvezető-helyettese az ATV Egyenes beszéd című műsorában, pénteken.

Ez sokkal többet segítene a fiatalokon, mint a kormány szja-mentessége a 25 év alattiaknak, hiszen azt majd az egyetem elvégzése után kapnák, a tandíjat viszont most kell befizetniük – mutatott rá.

Azt mondta: ez szándék kérdése, „nem lehet tétel” a büdzsé számára akkor, „amikor az ezermilliárdok röpködnek”. 

Fogadást ajánlott a műsorvezetőnek, hogy az a 17,7 milliárd forint, amit csak Mészáros Lőrinc szállodáinak felújítására „egy tollvonással” adott a kormány, fedezné ezt a költséget.

Rámutatott: majdnem minden második egyetemista, a felsőoktatásban tanuló magyar hallgatók majdnem 40-45 százaléka tandíjat fizet, „méghozzá nem is keveset”: súlyos tízezreket, százezreket, de speciális képzéseken milliós tételeket is.

„Igaz, hogy költségtérítésnek meg önköltség-díjnak hívják, de szerintem teljesen mindegy a kedves egyetemistának meg a szüleinek, hogy minek hívják, ezt neki be kell fizetnie” – mondta.

A válsághelyzetben való anyagi segítségen kívül, azzal indokolta az MSZP-s javaslatot: ez már a harmadik olyan félév, amelyet távoktatásban töltenek az egyetemisták, azt a tudást pedig, amit egy személyes képzés nyújt az egyetemen, egy online képzés nem tudja pótolni.

„Tehát mondjuk online nem lehet műteni orvosi egyetemen” – hozott példát, úgy folytatva: így a diák „tényleg nem is kap érte annyit szolgáltatást, ha így vesszük, amennyi járna”.

Kérdésre elmondta: a javaslat az MSZP országgyűlési frakciója által indított gyakornoki programban résztvevő „rendkívül tehetséges, nagyon szorgalmas fiataloktól” érkező jelzések nyomán alakult ki. A helyzetet a diákok igazságtalannak tartják.

Megemlítette: idén márciusban is lehet jelentkezni „a szokásos” tehetséggondozó, a parlamenti munkába betanuló gyakornoki programra, e mellett külön indítanak egy ilyen programot roma fiatalok számára is.

Kiemelte: amikor „repkednek a tíz-, húsz- meg százmilliárdok vasútra meg stadionra a jelenlegi körülmények között is, akkor bizony a politika, amelyik dönt a nap végén”, az pedig „dönthet így is, meg úgy is”.

A szocialisták szerint máshogy kéne elkölteni az ezermilliárdokat, mint a kormány teszi, hiszen „mindenki tolja, fizeti az adót ebben az országban”.

Kifogásolta, hogy a kormány „egészen elképesztően cinikus módon” „dobálózik” az Európai Uniótól újraindításra kapott 6 ezer milliárdos forrással, miközben „repkedtek a sallerek meg a kokik még tavaly ősszel”, amikor Orbán a vétójával „szabadságharcot” folytatott az unió ellen.

De gazdasági válságkezelés címén is elköltött már a kormány 3500-3800 milliárd forintot, „ez annyi pénz, amit föl se fogunk”. A nagyságrendeket Harangozó azzal illusztrálta: a kormány saját bevallása szerint összesen 27 milliárd forintot igényeltek a vendéglátósok bértámogatásra, „ebből sikerült hetet kifizetni két és fél hónap alatt, (…)  akkor a 3500 milliárdban még mennyi tartalék van?” 

Kiemelte: olyan baj van az ország nyakán, amit „nem mi akartunk. Ilyen helyzetben egy közösségnek szerintem igenis sokkal jobban össze kéne tartania, és a vezetőinek nem az a dolga, hogy hátradőlve a helikopterekből meg a jachtokból nézze, hogyan szenvednek azok, akik egyébként (…) önhibájukon kívül bajba jutottak; hanem kéne segíteni”.

Mint mondta, számára baloldali politikusként értékrendileg, emberileg és erkölcsileg is elfogadhatatlan a kormány hozzáállása.

A műsorvezető közbevetését, hogy Orbán azt hirdeti, nem segélyalapú, hanem munkaalapú társadalmat akar, Harangozó úgy kommentálta: „aranypofa ez a miniszterelnök”, és az élet úgy lenne igazságos, hogy „kerüljön már egyszer ilyen helyzetbe ő is”, hogy rászorul a többiek segítségére.