Eörsi Mátyás: hiába beszél Orbán Viktor a békéről, igazából a háborút támogatja

Millei Ilona 2024. július 6. 14:00 2024. júl. 6. 14:00

A Visegrádi Együttműködés (V4) már nagyon régóta nem működik. Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója volt az a döntő momentum, amikor a csehek és a lengyelek úgy gondolták, hogy Magyarországgal nem lehet együttműködni, mert Európa biztonságának aláásásán dolgozik – fejtette ki Eörsi Mátyás. A volt külügyi államtitkár szerint az lehet, hogy Orbán Viktor úgy látta, az együttműködés és Európa biztonsága két különböző kérdés, de mindenki más pontosan tudja, hogy Oroszország Európa egészére veszélyes. És bármennyit is beszél Orbán Viktor a békéről, ő a háborút támogatja.

A Visegrádi Együttműködést (V4) az Európai Unión belül négy közép-európai tagállam, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alapította 1991-ben. Az együttműködés célja ezen országok gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete, esetleges lépéseinek összehangolása volt. De működik-e még a V4, vagy az újabb fejlemények tükrében teljesen feladták?

A V4 már nagyon régóta nem működik. Emlékezzünk vissza arra, amikor Kövér Lászlót nem szívesen látták, vagy amikor nem jöttek el Budapestre. A V4 igazából az első pillanattól kezdve nagyon nehezen működött, mert minden tagállam megpróbált máshol is szövetségeseket találni, de ettől még működött volna. Oroszország Ukrajnával szembeni agressziója volt az a döntő momentum, amikor legfőképp a csehek és a lengyelek úgy gondolták, hogy Magyarországgal nem lehet együttműködni, mert Európa biztonságának aláásásán dolgozik. Ezért a V4 már elég régóta nem működik. Ennek a mostani Patrióták Európáért csoportnak – amit Orbán Viktor alapított Herbert Kickllel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével és Andrej Babissal, az ANO párt vezetőjével (utóbbiakat most tolták ki a liberálisok közül) – eredetileg lett volna térségi jelentősége, azt is mondták, hogy ez egy közép-európai pártokat összefogó szervezet lesz. Csakhogy ők is látták, hogy ezzel a nagyokat kizárták volna, ezért ennek már nincsen közép-európai súlya. Csak három közép-európai ország pártja van benne. 

Orbán Viktor még az idén februárban Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után is azt mondta, az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek…

Az lehet, hogy Orbán Viktor úgy látta, az együttműködés és Európa biztonsága két különböző kérdés, de ezt senki más nem látja úgy. Mindenki más pontosan tudja, hogy Oroszország Európa egészére veszélyes. Ha az Európai Unió az Egyesült Államokkal vállrándítással elnézi, hogy Oroszország magévá tegye, elrabolja Ukrajna egy részét, akkor mindenki tudja, hogy Oroszország egy következő áldozat után fog nézni. Azt, hogy ez Észtország, vagy Moldova, netán más lesz, ma még nem lehet tudni. A történelemből azonban ismerjük, hogy a hódítók egyik tulajdonsága: képtelenek abbahagyni a hódítást. Ezért meg kell őket állítani, mint ahogy Hitlert is meg kellett volna állítani már az Anschlussnál, vagy legalább Csehország megszállásakor. Nem tették ezt, abban bízva, hogy így majd meg lehet őt nyugtatni, de ahogy ez akkor sem sikerült, most sem sikerülne. Ezzel Orbán Viktoron kívül mindenki tisztában van.  Ezért ez a legfontosabb kérdés ma Európában. Nyilván van még millió és billió más nagyon fontos kérdés, de a legfontosabb az, hogy békében tudunk-e élni. És bármennyit is beszél Orbán Viktor a békéről, ő a háborút támogatja. Én a XX. századból tudok egy politikust, aki Orbánnál is gyakrabban ejtette ki a száján a béke szót, nos, őt Hitlernek hívták. Én nem hasonlítom össze Orbánt Hitlerrel, mert az nyilván nem lenne méltányos, de azért az, hogy ő a béke szó minden mondatában kétszer benne van, ez ne csak, hogy ne nyugtasson meg bennünket, hanem inkább különös óvatosságra intsen. 

Július elsejétől egy évre átvette Lengyelország a V4-ek soros elnökségét. A lengyel elnökség a visegrádi országokra az energetikai és közlekedési infrastruktúrában történő együttműködés, valamint az európai intézmények schengeni határvédelembe való intenzívebb bevonásának az eszközeként tekint. Adhat ez egy újabb lökést az együttműködésnek? 

Hogy a csudába adhatna? Hogyha a lengyelek az energiabiztonság javításáról beszélnek, akkor azon ők azt értik, hogy le kell szállni az orosz ellátásról, függetlenné kell tenni attól Európát. Orbán Viktor pedig pont ennek az ellenkezőjét csinálja. Az előbbi gondolatot folytatva ez egy újabb teljes megosztási pont a visegrádiak között. A csehek és a lengyelek elég sikeresen eltávolodtak már Oroszországtól, és máshonnan – egyébként olcsóbban, mint mi – szerzik be az energiájukat, miközben a szlovákok és mi továbbra is az oroszok „csecsén” függünk.

De, akkor miért tartják fenn a V4-et, nem lehet kimondani, hogy megszüntetik?

Egy nemzetközi szervezetet nagyon ritkán szoktak megszüntetni. Előfordul, volt rá példa, mikor a Nyugat-európai Unió – ami egy biztonságpolitikai szervezet volt – még a rendszerváltás előtt néhány évvel megszűnt. De, mint mondtam, ez nagyon ritkán fordul elő, inkább olcsón, de üzemeltetik. Néha mondanak egy-két dolgot, de annak valódi tartalma nincsen. Egyébként az nem kizárt, hogy egy magyarországi kormányváltással – és Szlovákiában sem ártana egy ezzel ellentétes politika –, szerintem megint van helye a visegrádi együttműködésnek. Azért azt látnunk kell, hogy rajtunk kívül a legtöbb európai régió nagyon szorosan együttműködik. Van egy déli, egy Benelux együttműködés, a nordic (északiak) és baltiak ma már együtt vannak, együtt támogatják egymást mindenben. Ha most hirtelen megszámolom, ez öt ország. Olvastam ma egy levelet, hogy támogatnak egy dán politikust egy pozícióba. Ab start támogatja az összes baltikumi és az összes északi ország. Ez ilyen erőt tud képviselni. Lehet, hogy nem nyer, de azért ez egy erő. Ha Magyarország jelölne valakit fontos pozícióba, akkor kit tudnánk magunk mellé állítani? Az ellenzékben levő osztrák Szabadság Pártot, vagy az ellenzékben levő Babis-pártot, vagy kit? Magyarországgal ad-hoc szövetségek tudnak létrejönni, és ezek létre is jönnek, mert egymásra vannak utalva, de, arra, hogy tartós, szisztematikus, intézményes, kiszámítható együttműködés jöjjön létre, ma semmi esélyt nem látok. Persze, változhatnak a dolgok. 


 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom